Obujanje starih običajev

Kaj je to kožühanje?

Prlekija-on.net, četrtek, 8. november 2018 ob 09:11
Kožühanje v Nunski Grabi

Kožühanje v Nunski Grabi

V starejši skupini otrok starih 4-6 let z vzgojiteljicama Matejko in Cvetko, iz vrtca Stročja vas, smo se letos odločili obuditi vse tiste stare običaje in dogajanja, ki so bila nekoč. Z dogajanjem v gozdu, kot so skrivalnice, lovljenje, plezanje, spuščanje po naravnem »toboganu«, guganje, smo se že seznanili. Tudi pravo prleško brotvo s prešanjem smo že imeli. Naslednji izziv je bil spravilo koruze.

Ker je sledilo veliko vprašanj, med drugim tudi »kaj je to kožühanje?« smo se odločili, da gremo veselo na delo. Veseli povabila Sovičevih, smo se podali po gozdu Lipnjak in med goricami v Nunsko Grabo. Z navdušenjem se nam je pridružila še skupina vzgojiteljice Anite. Po zaviti cesti, med hišami, gozdom, travniku, smo le prišli do njive, ki je čakala samo na nas. Ampak najbolj je bil zanimiv »traktorček«, kot so ga poimenovali otroci. Delo, ki je sledilo, je bilo nepopisno. Vsi so se zapodili v koruzišče, trgali, nosili v košarah ali pa kar na prikolico. Največja želja, da se po končanem delu zapeljejo na »traktorčku« do hiše, se jim je tudi uresničila. Za varnost smo poskrbele vzgojiteljice in traktorist Milan.

Pripeljano koruzo smo zelo hitro skožühali, pospravili, se obmetavali z ličkanjem, po vsem tem pa nas je čakala še prava prleška jüžina - domače kvasenice. Otroci niso pozabili na ogled obljubljenih živali. Ogledali smo si dva prašiča, kokoši, petelina, piščance, vrano, psa in muco. Čas, ki nam je bil namenjen za kožühanje, je zelo hitro minil. Po sončno zaviti poti smo se vrnili v vrtec, vsak s svojimi vtisi. V bodoče bomo še naprej ohranjali takšne in podobne običaje, zato smo hvaležni vsem, ki nam pri tem pomagajo.

Zapisala: vzgojiteljica Cvetka SovičGalerija


Morda vas zanima tudi


Komentarji


Več v Najmlajši

Pust v vrtcu Stročja vas

Pust v vrtcu Stročja vas

četrtek, 7. marec 2019 ob 08:02
Kultura v vrtcu Križevci

Kultura v vrtcu Križevci

sobota, 9. februar 2019 ob 09:21
Noč v vrtcu Stročja vas

Otroci vrtca Stročja vas noč preživeli v vrtcu

petek, 18. januar 2019 ob 10:24