Na Cvenu pripravljajo III. večer slovenskih podoknic in napitnic

Sodelovali bodo Cvenski oktet, Kvartet Jeruzalem, Ljutomerski oktet, Oktet Arion in Mešani pevski zbor Cven - Pristava

Prlekija-on.net, petek, 9. november 2018 ob 19:27
Večer slovenskih podoknic in napitnic

Večer slovenskih podoknic in napitnic

V soboto, 17. novembra, ob 18. uri v Zadružnem domu na Cvenu, pripravljajo III. večer slovenskih podoknic in napitnic, kjer bodo sodelovali Cvenski oktetKvartet JeruzalemLjutomerski oktetOktet Arion in Mešani pevski zbor Cven - Pristava. Pridite in preživite lep predpraznični pevski večer skupaj z nami. Zraven še povabite svoje prijatelje in vse ljubitelje lepe slovenske pesmi.

Cvenski oktet deluje 14 let. Ustanovljen je bil predvsem z namenom ohranjanja moškega štiriglasnega petja na vasi. Ime izvira iz vasi iz katere oktet prihaja, Cven. Oktet sestavljajo pevci, ki pojejo za dušo in srce in temu primeren je njihov nivo petja.

Repertoar okteta obsega predvsem ljudske pesmi različnih priredb. Potem slovenske umetne pesmi, sklop Dalmatinskih ter del Renesančnega repertoarja.

Umetniški vodja Cvenskega okteta je Tihomir Babič. Glasbeno se je izobraževal na srednji glasbeni in baletni šoli na solo pevskem oddelku pri profesorici Alenki Češarek Krnjak. Pel je v različnih priznanih zasedbah. Komorni zbor Orfej iz Ljutomera, Vokalna skupina Liguster, Ptujski nonet, Mladinski pevski zbor Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška, kjer se je preizkusil v kar nekaj odmevnih solo pevskih vlogah.

Še danes pa poje v Ljutomerskem oktetu. Prav tako je pel v Mariborski operi kot honorarni član, kjer je sodeloval pri različnih predstavah.

Zasedba Okteta je naslednja. 1. tenor: Jože Pečnik in Marjan Rudolf 2.tenor: Janez Škerban in Ivan Maučec, Bariton: Anton Marinič in Daniel Blagovič, Bas: Leon Rošker, Simon Maroša in Jože Casar.

Ljutomerski oktet deluje neprekinjeno že od leta 1965. Od svojih začetkov pod vodstvom prof. Ivana Vrbančiča (do leta 1972) in vse do jubilejnega koncerta ob 45 letnici okteta, ko ga je vodil Mirko Prelog, je oktet opravil izjemno kulturno poslanstvo v Ljutomeru, širom po Sloveniji in tudi izven domovine.

Od leta 2010 deluje oktet v prenovljeni sestavi, ki pod umetniškim vodstvom Dušana Preloga v prvi vrsti nadaljuje in skrbno neguje tradicijo poustvarjanja slovenske ljudske in umetne pesmi. Posegajo pa tudi po ostalih zvrsteh vokalne glasbe: od renesance in romantike, preko spirituala in vokalnega jazza, pa vse do najsodobnejših del domače in tuje zborovske literature.

Pevski zbor Cven - Pristava deluje v okviru KD Cven. Žensko - moška zasedba je na Cvenu dejavna že 42. sezono. 30 pevcev iz Cvena, Pristave in okolice dokazuje, da veselje do petja združuje ljudi dobre volje.
Zbor vodi Vito Žerdin.

Kvartet Jeruzalem je bil ustanovljen leta 1987. Na začetku so peli z instrumentalnim triom Jožeta Škrjanca in naslednjo leto posneli kaseto. Nato so nastopali samostojno, pred leti posneli zgoščenko z Lotmerškimi tamburaši. Občasno so peli tudi ob spremljavi harmonike.

Najraje pojejo ljudske pesmi v malo posodobljenih priredbah. Ker imajo možnost snemati v lastni režiji, se je na njihovih zgoščenkah nabralo že osemdeset pesmi.

Pri nastopih niso izbirčni, radi se odzovejo vsakemu vabilu. Prvi tenor - Rudi Kolarič, drugi tenor -Vinko Rakuša, prvi bas - Ivan Rozmanič in drugi bass - Franc Novak.

Oktet Arion deluje od leta 2010. Skupina je nastala iz moške sekcije Komornega zbora Orfej. Vodi jo profesor glasbe Vito Žerdin. Oktet Arion je prvi uradni nastop zabeležil aprila 2011.

Skupino sestavljajo izkušeni pevci. Že v prvih petih letih delovanja smo izvedli nekaj uspešnih projektov. Sodelovali smo v evropskem sosedskem projektu VinoCool in ob petju napitnic doživeli vinske ceste doma in v sosednji Avstriji. Leta 2012 smo nastopili na Festivalu oktetov v Kranju, novembra 2015 pa na Prazniku petja pri Brančurniku na Prevaljah. Od junija 2014, ko smo premierno izvedli koncert Musica Sacra, smo s sakralnim programom nastopili v več krajih po Sloveniji: Selnica ob Dravi (2015), Šentilj (2015), Fram (2016), Gaj nad Mariborom (2016). Leta 2017 smo izvedli koncertno turnejo na Poljskem in najlepši možen način zaključili projekt Musica Sacra.



Več v Kultura in izobraževanje