Bronasti grb Gornje Radgone za Vasja Rovšnika

Vse bolj uveljavljen slovenski filmar, ogromno dela v kulturi, vzgoji, izobraževanju... letos pa navdušuje s filmom OTO

Prlekija-on.net, sreda, 14. november 2018 ob 08:38
Vasja Rovšnik

Vasja Rovšnik

Ob letošnjem občinskem prazniku, občine Gornja Radgona, sta župan Stanislav Rojko in predsednik občinske komisije za nagrade, pohvale in priznanja, Branko Klun, podelila kar nekaj občinskih priznanj za leto 2018, saj je v radgonski občini veliko dejavnih posameznikov in uspešnih organizacij. In tretje najvišje priznanje, bronasti grb občine Gornja Radgona je prejel pedagog in kulturni ustvarjalec, Vasja Rovšnik. Kljub svoji mladosti, Radgončan Vasja Rovšnik gotovo že sedaj sodi med najbolj aktivne in dejavne ljudi na različnih področjih, zlasti v kulturi, vzgoji, izobraževanju ipd. Zato si priznanje gotovo zasluži, po eni strani za minulo delo, po drugi pa tudi kot spodbudo za nadaljnje aktivnosti.

Vasja Rovšnik je učitelj, zgodovinar, sociolog, glasbenik, filmar in dolgoletni prostovoljni kulturni delavec. Od leta 2004 je zaposlen na OŠ Apače kot učitelj zgodovine, etike in podaljšanega bivanja, v svojem prostem času pa predvsem kulturnik v Gornji Radgoni že dobrih dvajset let; odličen je tako v glasbi kot v filmu. Vasja je vsestransko kulturno aktiven, kot predsednik in podpredsednik kulturno-umetniškega društva ZRAK G. Radgona (2008-2018) ter umetniški in organizacijski vodja; organizator, vodja snemanj, režiser, scenarist in avtor petih celovečernih filmov ter več kot 20 kratkih in dokumentarnih filmov (2009-2018); vodja, organizator in soorganizator koncertov v Gornji Radgoni in okolici (1996-2018); vodja strokovnega aktiva na Osnovni šoli Apače (2010-2016); soorganizator mednarodnega projekta History Project za Slovenijo (2005-2007); soorganizator in vodja dveh mednarodnih konferenc zgodovinarjev Balkan History Project (Maribor/Ljubljana 2005, Piran 2007); vodja in frontman glasbene skupine Wrong ter avtor besedil in glasbe; vodja filmskih delavnic na 9., 10. in 11. Grossmannovem festivalu filma in vina v Ljutomeru, režiser zaključne prireditve in vodja tehnične ekipe (2014, 2015); vodja snemalne ekipe in režiser videospota Vlada Kreslina (Preden zaspim)...

Že desetletje Vasja Rovšnik deluje kot filmski ustvarjalec (režiser, scenarist, organizator, vodja snemanja, skladatelj), in sicer: leta 2010 je ustvaril celovečerni dokumentarni film Zlato Pavlica, leta 2011 celovečerna filma Opel B Kadett in Norci so doma v Radgoni, leta 2011 - Mejni prehod (kratki film), leta 2012 je ustvaril celovečerni film Kolesarji v temi in bil mentor pri kratkem filmu - Deček in svetilka, leta 2013 je ustvaril celovečerni film Kolega, leta 2016 - Preden zaspim in Sami naši (videospot za Vlada Kreslina) in še istega leta nagrajeni kratki film Samaritan. Z letošnjim celovečernim filmom OTO je pritegnil gledalce od blizu in daleč. Projekcije filma OTO so bile že v predprodajah večkrat razprodane. Film si je do konca oktobra ogledalo že več kot 3000 ljudi, velik uspeh pa je celovečerni film OTO dosegel na Grossmannovem festivalu 2018 v Ljutomeru, kjer je bil najbolj gledan film festivala. Celovečerni film OTO z ekipo, ki je izključno domača, razen priznanega slovenskega igralca Ludvika Bagarija, šteje več kot 70 ljudi, snemal pa ga je dobri dve leti. Za dosežke in uspehe na področju kulturne dejavnosti je leta 2012 Vasja prejel občinsko nagrado, Listino občine Gornja Radgona, leta 2016 pa je na Grossmannovem filmskem festivalu za kratki film Samaritan prejel nagrado Hudi maček - za najboljši kratki film.

Velik uspeh s filmom OTO

Rovšnikova zadnja uspešnica - Film OTO govori o umsko zaostalem lokalnem bebčku z imenom Oto, ki je vsem in v vsaki situaciji pripravljen pomagati. Pomoč nudi v obliki opravil okrog hiše in drugih fizičnih del. Ob humornih srečanjih z ljudmi, eni so mu naklonjeni, drugi so do njegove zaostalost odkrito sovražni, se Oto ves čas sooča s situacijami, ki poudarjajo njegovo drugačnost, hkrati pa pridno varčuje prislužen drobiž, ki ga kot miloščino dobi od svojih "strank". Na skrivaj mu je všeč dekle srednjih let, ki živi s svojim nasilnim možem, kateri jo redno pretepa. A nekega dne se Otu obrne življenje na glavo, ko najde dolga leta izgubljeno sliko svetovno znanega umetnika. Sledi preobrat celotnega koncepta zgodbe z nenavadnim, a srečnim koncem za glavnega junaka...

V filmu je sodelovalo več kot 70 ljudi, 30 igralcev, 40 statistov ter 10 snemalcev in tehnikov (izključno domačinov). V filmu, dolgem 90 minut, sodeluje tudi priznani slovenski igralec Ludvik Bagari (Halgato, Traktor, ljubezen in rock'n'roll, Usodno vino, Reka ljubezni,...). Film se je snemal na več kot tridesetih različnih lokacijah v Gornji Radgoni, Pomurju ter na obali (Strunjan, Piran). Vsi sodelujoči pri filmu so sodelovali brez honorarja. Izvedenih je bilo 85 snemalnih dni (okoli 400 snemalnih ur). Film je bil predpremierno predstavljen v Gornji Radgoni, konec maja 2018. Film je slovensko premiero doživel na Grossmannovem filmskem festivalu 2018, kjer je bil najbolj obiskan film festivala.



Več v Kultura in izobraževanje