Župan s svojo ekipo v enem dnevu osemkrat opravil krst mošta

Marjan Kardinar, župan Dobrovnika, s svojo ekipo vsako leto »opravlja nalogo« sv. Martina

Prlekija-on.net, sreda, 14. november 2018 ob 08:49
Dobrovniški fantje v Gornji Radgoni

Dobrovniški fantje v Gornji Radgoni

Ekipa Turističnega društva Dobrovnik je v minulih sedmih dneh vodila natanko 20 krstov vina oz. mošta, na takšnih in drugačnih Martinovanjih in drugih vinsko-kulinaričnih prireditev po celotnem Pomurju (ena celo na Madžarskem). Ekipa petih prijateljev: Marjan Kardinar - gospodar, Franc Koša - škof, Franc Gerenčer - ministrant, Franc Bači - mežnar in Franc Laslo - harmonikar, skupaj s šoferko Elizabeto Horvat, ki jih je prevažala od dogodka do dogodka, od kraja do kraja, je najbolj naporen dan imela v soboto, dan pred Svetim Martinom, saj so med 11.30 in polnočjo nastopili na kar osmih prireditvah, in sicer, najprej na Martinovanju v Gornji Radgoni, nato pa: Ivanovci - Moravske Toplice, Dobrovnik - Hančik, Strehovci, Vivat Moravske Toplice, Bodonci, Hotel Diana Murska Sobota in Motel Čarda Martjanci.

Omenjeno "škofovsko" ekipo povsod, kjer nastopajo lepo sprejmejo in se veselijo njihovega novega prihoda. Čeprav je letošnji sv. Martin tik pred lokalnimi volitvami, a to nič ne pomeni, saj Marjan Kardinar nima tekmeca na županskih volitvah in bo tudi naslednja štiri leta vodil omenjeno občino, ki je v zadnjih letih napredovala na številnih področjih.

Kakorkoli že, Sveti Martin je zaščitnik vinarjev, in zato je omenjeni god za vinogradnike in vinarje prazničen čas. To je sicer čas, ko se vegetacijska doba umiri in gre narava počasi proti zimskemu počitku. Na ta dan za družinskimi mizami in na različnih martinovanjih po vsej državi postrežejo značilne jedi, ki se po regijah razlikujejo, a nikjer ne smejo manjkati gos, mlinci, rdeče zelje in vino. Dogajanje ob Martinovem pomeni tudi simboličen zaključek vinogradnikovega truda v vinogradu in je namenjeno predstavitvi vinogradnikov, vinarjev ter njihovega mošta in mladih vin. Za vse, ki živijo izključno od grozdja in vina, je to največji praznik. "Svet' Martin nar'di iz mošta vin," pravi stari slovenski ljudski rek o Martinovem prazniku. Legenda pravi, da je skromni Martin pozimi srečal berača, ki ni imel obleke, zato mu je podaril polovico svojega plašča. Po tem dejanju so ga iskali, da bi ga imenovali za škofa, a se je v svoji skromnosti skril, njegovo skrivališče pa naj bi izdale gosi z "gaganjem".

Ne le na vinorodnih območjih, temveč tudi drugod po Sloveniji različna društva in predvsem gostinci god Sv. Martina obeležujejo z organizaciji različnih družabnih, etnoloških in športnih prireditev. Dogajanje po krščanski tradiciji spremlja krst mladega vina, prav tako ne manjka najznačilnejše kulinarične ponudbe. Organizatorji dogodek obogatijo s prihodom vinskih kraljic, bračev in folkloristov ter predstavnikov vinskih redov in bratovščin, ki s seboj prinesejo jesenske pridelke in dobrote, da se tako na simbolni način zahvalijo jeseni.

In zaradi tega je tudi v Pomurju dobrodošla škofovska ekipa TD Dobrovnik, na čelu z županom Marjanom Kardinarjem ter direktorico Zavoda za okolje in turizem Dobrovnik, Elizabeto Horvat, ki ekipo prevaža, saj so v času Martinovanj aktivni tudi policisti...



Več v Družabno