Metle in suho sadje najbolj iskano blago na Leopoldovem sejmu

Leopold napolnil mesto sejmov in penine

Prlekija-on.net, četrtek, 15. november 2018 ob 19:38
Leopoldov sejem v Gornji Radgoni

Leopoldov sejem v Gornji Radgoni

Enako kot že več kot 300 krat doslej so tudi letos na dan sv. Leopolda, so v mestu sejmov in penine Gornji Radgoni, pripravili tradicionalni »Leopoldov sejem«. Gre za tradicionalno sejemsko prireditev, ki z redkimi izjemami (kuga, vojne...) poteka neprekinjeno že od leta 1700 in to na območju celotne Radgone, ki je nekoč bila enotna, v zadnjih sto letih pa na obeh bregovih reke Mure, v dveh prijateljskih mestih, v dveh prijateljskih državah - v Gornji Radgoni in v avstrijski Radgoni, tako da se ljudje pomešajo in tako je tudi pri nas vedno več Avstrijcev, ki govorijo slovensko ali se vsaj trudijo.

Letošnji (četrtek, 15.11.) tradicionalni Leopoldov sejem v Gornji Radgoni bo mnogim razstavljalcem, prodajalcem in obiskovalcem gotovo ostal v lepem spominu, predvsem zaradi kar lepega in sončnega jesenskega vremena ter tudi dokaj dobre prodaje. Tudi obisk je bil kar soliden, čeprav je podoben sejem potekal tudi na drugem bregu reke Mure v Bad Radkersburgu. Kljub temu so prišli tudi sosedje iz Avstrije, nekaj pa je bilo tudi Madžarov, Hrvatov in drugih, tako da je tradicionalna Leopoldova sejemska prireditev bila uspešna, predvsem ker so se srečale stotine prijateljev in znancev, mnogi pa so tukaj kaj tržili. Letos so vse skupaj "popestrili" tudi kandidati na lokalnih volitvah, TD Majolka pa je pripravilo svojo golažijado.

Čeprav so na sejmu ponujali praktično vse, kot rečejo od igle do letala, so bile v ospredju navadne sirkine metle ter tudi sušeno različno sadje, kjer so bile vrste kupcev najdaljše. Metle so namreč prodajalci ponujali zelo ugodno, in sicer tri komade za 12 (ena 5) evrov, kar so mnogi izkoristili in jih kupili tudi, če jih niso potrebovali. Eno metlo pa je bilo mogoče zamenjati tudi z lopato za kidanje snega, kar so mnogi izkoristili, saj težko dobiš lopato za manj kot pet evrov. Zato niti ne preseneča, da je veliko obiskovalcev prireditve odhajalo s tremi metlami, ali dvema metlama in eno lopato, in po Gornji Radgoni in tudi na drugi strani reke Mure, v sosednji Avstriji, smo lahko srečali veliko ljudi z omenjenim »ženskim« orodjem, kot se je izrazil eden izmed kupcev, ko je dejal, da bo »orodje samo prinesel domov, ostalo pa ni moje delo...«.

Vsekakor je v promet dobro šel tudi napitek sv. Martina in druga poživila, ter seveda Martinova in druga kulinarika, zlasti dobre domače klobase. Ker ni bilo dežja so ponudniki prodali bistveno manj dežnikov, kot običajno, zato pa je šlo kar nekaj kmečkega orodja, različnih oblačil, obutve, hitro so pošle tudi vse domače dobrote (gibanice, kvasenice, meso iz tünke, klobase, zaseka...) ter še marsikaj. Letos so bila zraven tudi mnoga turistična in druga društva, ki so skrbela za "zdravo tržnico", predstavila pa so se tudi nekatera druga društva, čebelarska, za zaščito živali ipd.

Za Leopoldov sejem v Gornji Radgoni pa kaže omeniti, da gre za najstarejši sejem na tem območju, na katerem pa se lahko kupi praktično »vse od igle do letala«, predvsem pa potrebščine za kmetovalce in vsakdanjo rabo, saj zlasti kmetje, potem ko so končali z vsemi opravili na kmetijah, imajo več časa za obisk Leopoldovega sejma, pa tudi samo za »kibic«. Večina obiskovalcev Leopoldovega sejma z obeh bregov reke Mure, torej iz Avstrije in Slovenije, obiščejo sejma tako v Bad Radkersburgu, kot v Gornji Radgoni, ki je tudi letos potekal na mestni tržnici ter okoliških parkiriščih in travnikih. Metle, katerih je kot rečeno bilo prodanih največ pa so ramale tudi čez reko Muro in Leopoldov sejem leta 2018 bo zanesljivo ostal v spominu po metlah, ter tudi po prodaji velikih količin suhih sliv, jabolk, hrušk, ananasa, papaje, orehov, lešnikov... Tudi nogavice, pa zimske spodnjice in podobne reči so bile iskano blago. Letos kaže posebej omeniti, da je bilo presenetljivo veliko domačih dobrot ter izdelkov z okoliških kmetij, ne gre pa prezreti niti ponudnikov domače in umetnostne obrti ipd.



Več v Družabno