Preferenčni glasovi vplivali na sestavo Občinskega sveta Občine Ljutomer

Znani so uradni rezultati volitev v Občini Ljutomer, kjer je glede ne neuradne rezultate, ki smo jih objavili v torek, prišlo do ene spremembe

Prlekija-on.net, petek, 23. november 2018 ob 19:21
Občina Ljutomer

Občina Ljutomer

Iz Občinske volilne komisije (OVK) Ljutomer, katere predsednik je Jožef Panič, so nam poslali uradno poročilo o izidu volitev, kjer je glede ne neuradne rezultate, ki smo jih objavili v torek, prišlo do ene spremembe. Število preferenčnih glasov je vplivalo na zaporedje kandidatov pri SD, tako bo namesto Damjana Bogdana član OS Franjo Karlovčec.

OVK Ljutomer je na svoji seji, v petek, 23. novembra, na podlagi zapisnikov volilnih odborov pri ugotavljanju izida glasovanja za člane Občinskega sveta Občine Ljutomer na volitvah 18. 11. 2018 ugotovila, da je imelo pravico glasovati 9.652 volivcev, ki so bili vpisani v volilne imenike. Na volitvah je skupaj bilo oddanih 5.550 glasovnic. Neveljavnih glasovnic je bilo v prvi volilni enoti 61, v drugi volilni enoti 54 in v tretji volilni enoti 26.

Na podlagi 15. člena zakona o lokalnih volitvah (Ur. list RS, št. 94/2007 - uradno prečiščeno besedilo - ZLV-UPB3, 45/2008, 83/2012 in 68/2017) je bilo v vseh volilnih enotah skupaj listam kandidatov direktno podeljenih 6 (šest) mandatov. To so bili v 1. volilni enoti mag. Olga Karba, Niko Miholič (oba NEODVISNA LISTA Z OLGO IN EKIPO SR(e)ČNO NAPREJ!) in Franjo Karlovčec (SD), v 2. volilni enoti Matevž Kaučič (SMC) in Janko Špindler (NEODVISNA LISTA Z OLGO IN EKIPO SR(e)ČNO NAPREJ!) ter v 3. volilni enoti Manja Gospodarič (NEODVISNA LISTA Z OLGO IN EKIPO SR(e)ČNO NAPREJ!).

V skladu s 16. členom zakona o lokalnih volitvah se je preostalih 15 mandatov, ki niso bili razdeljeni v volilnih enotah, razdelilo na ravni občine na podlagi seštevka glasov, oddanih za istoimenske liste v vseh treh volilnih enotah.

Število preferenčnih glasov je vplivalo na zaporedje kandidatov na naslednjih listah:

1. Za listo SD - Socialni demokrati je v 1. volilni enoti od 310 glasov, ki jih je dobila lista, 79 volivcev oddalo preferenčne glasove, kar pomeni 25,48 %. Kandidat Franjo Karlovčec, ki je bil na listi na 3. mestu, je prejel 41 preferenčnih glasov ali 13,23 % preferenčnih glasov, oddanih za listo. V skladu z 18. členom zakona o lokalnih volitvah, je tako bil mandat podeljen Franju Karlovčecu.

2. Za listo SMC - Stranka modernega centra je v 3. volilni enoti od 99 glasov, ki jih je dobila lista, 31 volivcev oddalo preferenčne glasove, kar pomeni 31,31 %. Kandidat Dejan Kaučič, ki je bil na listi na 2. (drugem) mestu, je prejel 13 preferenčnih glasov ali 13,13 % od vseh glasov, oddanih za listo. V skladu z 18. členom zakona o lokalnih volitvah, je tako bil mandat podeljen Dejanu Kaučiču.



Več v Politika