Temeljni kamen za Kulturni dom in Kulturno promocijski center

Položitev temeljnega kamna za Kulturni dom in Kulturno promocijski center v Sv. Juriju ob Ščavnici

Branko Košti, petek, 1. oktober 2010 ob 01:41
Nagovor župana Antona Slane

Nagovor župana Antona Slane

"Kultura je hrbtenica in najmočnejše orožje naroda. Pristop k izgradnji kulturnega doma in kulturnopromocijskega centra odraža naš odnos do kulture. Do kulturne preteklosti, do kulturne sedanjosti ter do kulturne prihodnosti našega kraja in naših ljudi."

S temi besedami je župan Občine Sv. Jurij ob Ščavnnici Anton Slana nagovoril občane in goste, zbrane na slovesnosti ob položitvi temeljnega kamna za drugo največjo občinsko investicijo po izgradnji vodovoda. Projektant  obeh objektov Vojko Pavčič iz podjetja Atelje dialog je bil za projekt nagrajen na pomembnem arhitekturnem natečaju, saj je uspel dokaj moderno načrtovan objekt umestiti v obstoječi prostor starega vaškega trga.

Kulturni dom bo v treh etažah obsegal 1.044 m2 z 220 sedeži v dvorani. Skupna vrednost investicije je 1.419.211,00 EUR, s strani Ministrstva za kulturo RS je zagotovljeno 955.308,00 EUR. Tudi Kulturno promocijski center bo zgrajen v treh etažah v skupni površini 1.051 m2, vrednost investicije je 1.448.768,00 EUR, projekt bo sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj preko Službe Vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko v znesku 996.973,00 EUR. V sklopu obeh objektov bo tudi mladinski klub.

Temeljni kamen so položili župan Anton Slana, višja svetovalka Ministrstva za kulturo Republike Slovenije gospa Lučka Lukič Žlender, predstavnik izvajalca izgradnje podjetja Pomgrad d.o.o. in vsi občinski svetniki. V kamen je vzidana tudi Svečana listina, posebej napisana za ta dogodek s podpisi vseh sodelujočih v projektu.

Kulturni del programa so izvedli osmošolka OŠ Sv. Jurij in učenka solo petja na radgonski glasbeni šoli Lana Lančič, mlada pesnica Monika Čuš je recitirala eno svojih pesmi, zapeli pa so tudi znani Bratje Kurbos, za prijetna vzdušje pa je skrbela domača Godba na pihala.

Na koncu so vsi skupaj nazdravili obljubi župana, da bo na tej najprestižnejši lokaciji v občini čez 365 dni stal objekt, ki bo "kraj ponosa, kulture vseh genaracij in vseh prepričanj".


Več v Gospodarstvo