Zaključek projekta »Zobni alarm« ter obisk Lili in Luka

Največje doživetje tega zaključnega srečanja pa sta bili maskoti LILI in LUKA, ki sta otroke za njihov trud nagradila z nahrbtniki in priznanji

Prlekija-on.net, sobota, 8. december 2018 ob 11:17
Zobni alarm v vrtcu Mala Nedelja

Zobni alarm v vrtcu Mala Nedelja

Zobni alarm je projekt, s katerim otroke učimo kako redno, pridno in z veseljem pravilno skrbijo za svoje zobe. Verjamemo, da lahko z ustrezno preventivo zobje ostanejo zdravi za vse življenje. Zato je še toliko bolj pomembno, da pravilnega ščetkanja naučimo prav otroke. Starši in vzgojitelji ter zobozdravstveni delavci smo pri tem za vzgled in podporo.

Zobni alarm je sestavljen iz štirih delavnic, vsaka je trajala eno šolsko uro in je zajemala teoretični in praktični del. Otroci so se seznanili o ustreznih pripomočkih za ustno higieno in s pomočjo medicinskih sester, Mihaele Senčar in Maše Kaučič, ki vodita ta projekt v Zdravstvenem domu Ljutomer vadili pravilno ščetkanje zob.

1. delavnica: otroci so se naučili pravilne tehnike čiščenja zob in se seznanili z ustreznimi pripomočki za nego.
2. delavnica: otroci so spoznali bomo anatomijo ustne votline, obenem pa izvedeli, kakšna je vloga dlesni, jezika in ustnic.
3. delavnica: otroci so izvedeli, kako nastanejo zobne obloge in kakšne bolezni povzročajo. Naučili so se, kako se tem boleznim lahko izognemo.
4. delavnica: otroci so se seznanili s pomenom zdrave prehrane in katerim jedem se je najbolje izogniti.

Tudi naš vrtec je že drugo leto zapored vključen v ta projekt. Otroci so preko njega osvojili veliko novih znanj o skrbi za zdrave in bele zobke. V petek pa je bil še prav poseben dan, saj smo imeli zaključno srečanje v tem projektu. Otroci so pripravili krajši kulturni program, pridružili so se nam tudi zunanji sodelavci: Mihaela Senčar, medicinska sestra ZD Ljutomer - vodja projekta Zobni alarm, Maša Kaučič, medicinska sestra ZD Ljutomer, dr. Vedran Lazarević, šolski zobozdravnik, sestra Martina, zobna asistentka in ga. Andreja Ungar, predstavnica podjetja Flegis.

Največje doživetje tega zaključnega srečanja pa sta bili maskoti LILI in LUKA, ki sta otroke za njihov trud nagradila z nahrbtniki in priznanji.

Verjamemo, da lahko zdrav nasmeh z redno in pravilno uporabo osvojenega znanja že v otroštvu ob ustreznih pripomočkih ohranimo za zmeraj. Pri tem je pomembno, da zobe redno in predvsem pravilno negujemo odkar zrastejo. Zato s podporo staršev in nas vzgojiteljic z veseljem otrokom privzgajamo to zdravo navado.

Zapisala: Ksenija Kolar, pedagoški vodja vrtca Mala Nedelja
Fotografije: vrtec Mala Nedelja



Več v Najmlajši