Ambroževa sv. maša za čebelarje ČD Sveti Jurij ob Ščavnici

Župnik je v pridigi čebele postavil za zgled marljivosti in delavnosti

Branko Košti, ponedeljek, 10. december 2018 ob 14:24
Ambroževa sv. maša pri Sv. Juriju ob Ščavnici

Ambroževa sv. maša pri Sv. Juriju ob Ščavnici

Čebelarsko društvo Sv. Jurij ob Ščavnici, ki ima že več kot stoletno tradicijo, vsako leto, ob godu sv. Ambroža, zavetnika čebelarjev, v cerkvi Sv. Jurija pri Sv. Juriju ob Ščavnici, pripravi Ambroževo sv. mašo. Tokrat jo je v nedeljo, 9. decembra, daroval domači župnik Boštjan Ošlaj.

Pred pričetkom maše je prisotne vernike in čebelarje, pozdravila in nagovorila Breda Žunič, pri samem obredu pa so z branjem beril sodelovali tudi čebelarji in čebelarke. Sveto mašo je s petjem popestrila Skupina mladih pevcev, ki je svoje petje, ob koncu maše, zaključila s pesmijo Lojzeta Slaka Čebelar, za kar je prejela buren aplavz. Župnik Boštjan Ošlaj, tudi sam čebelar in član društva, je v pridigi spregovoril o sv. Ambrožu kot zavetniku čebelarjev, čebele pa postavil za zgled marljivosti in delavnosti. Pridigo je končal z besedami: »Naj vam čebelarjem zaželim, da boste z božjo pomočjo imeli uspehe pri čebelarjenju«. Za darovanje sv. maše se je župniku zahvalil predsednik ČD Sv. Jurij Vladu Žinkoviču in mu izročil veliko svečo ter košarico s čebeljimi pridelki.

Čebelarji so vse udeležence svete maše pogostili s sladkimi dobrotami, ki so jih spekle čebelarke in sopotnice čebelarjev - članov društva, medenimi napitki in toplim čajem. Pridelek čebel in izdelke čebelarjev je bilo mogoče tudi kupiti.



Več v Kultura in izobraževanje