Lončarstvu Žuman najvišje priznanje na področju turizma

Pomurska turistična zveza podelila priznanja, plakete in kipec štorklje

Prlekija-on.net, sreda, 12. december 2018 ob 14:59
Najvišje priznanje na področju turizma, kipec štorklje, je prejel Saša Žuman - Lončarstvo Žuman iz Ljutomera

Najvišje priznanje na področju turizma, kipec štorklje, je prejel Saša Žuman - Lončarstvo Žuman iz Ljutomera

V torek, 11. decembra, se je v Kongresni dvorani Zdravilišča Radenci odvijalo 23. Srečanje pomurskih turističnih delavcev. Tudi letos je Pomurska turistična zveza podelila priznanja, plakete in kipec štorklje najzaslužnejšim na področju turizma. Najvišje priznanje na področju turizma, kipec štorklje, je prejel Saša Žuman - Lončarstvo Žuman iz Ljutomera, podelil jo je Peter Misja, predsednik Turistične zveze Slovenije.

Navzoče sta poleg Uroša Kamenška, predsednika Pomurske turistične zveze, nagovorila še Janez Rihtarič, župan občine Radenci, Peter Misja, predsednik Turistične zveze Slovenije ter Vesna Maučec, direktorica Zdravilišča Radenci. Priznanja, plakete in kipec štorklje se podeljujejo na podlagi razpisa, ki ga vsako leto objavi Pomurska turistična zveza. Ker v letošnjem letu praznujeta dve društvi okroglo obletnico delovanja, sta bili v letu 2018 podeljeni jubilejni priznanji za izjemno večletno delo na področju turizma, ki je hkrati zahvala in vzpodbuda za nadaljnje uspešno delo. Priznanji sta prejeli Turistično društvo Hotiza ter Kulturno turistično društvo Filovci.

Priznanja za prostovoljno delo na področju turizma so prejeli Marija Gaube, Mladinsko društvo vrelec Radenci, Tanja Marič, Majda Horvat, Štefanija Kolbl in Milan Vuk. Za profesionalno delo na področju turizma so priznanje prejeli Mirko Žižek, Gostišče Oaza in občina Šalovci.

Podeljene so bile tri plakete Pomurske turistične zveze, in sicer so plaketo prejeli Apartmaji in šotorišče Silva, Posestvo Passero in Elizabeta Horvat.

Pri Žumanovih lončarijo že od leta 1874

Letošnji prejemnik kipca štorklje je Lončarstvo Žuman iz Ljutomera. Pri Žumanovih lončarijo že od leta 1874. Saša Žuman je že peta generacija lončarjev iz družine Žuman, ki se ukvarja z izdelovanjem različnih lončarskih izdelkov. Tako kot nekoč, se tudi danes pri njih vse začne v glinokopu, ki je že od nekdaj isti. Vse izdelke še vedno izdelujejo ročno na lončarskem vretenu in žgejo na tradicionalen način v peči na drva. Vsaka njihova lončena posoda je unikat, saj daje dim v peči vsakemu izdelku drugačen in neponovljiv barvni odtenek. V vseh 144-ih letih bogatega lončarskega ustvarjanja so nastali številni unikatni izdelki. Mnogi med njimi, ki so bili že pozabljeni, so pri njih ponovno zaživeli in dobili svoje mesto v njihovem muzeju. V muzeju je tako predstavljena lončarska dediščina preteklih rodov, izdelki, ki so nastali skozi obdobje bogatega ustvarjanja lončarske tradicije. In to je samo eden izmed razlogov, zakaj je Lončarstvo Žuman najbolj obiskana turistična točka v mestu Ljutomer. Vrata njihovega Lončarstva so vedno odprta. Svoje poslanstvo opravljajo »z dušo in srcem«, zato vedo z obiskovalci vzpostaviti oseben odnos, jim tudi pokazati, kako nastane lončarski izdelek, hkrati pa jim dati možnost, da se tudi sami preizkusijo za lončarskim vretenom. V sklopu ustvarjalne delavnice in muzeja je tudi trgovinica, ki vsem obiskovalcem ponuja številne izdelke, spominke, ipd. Ker gre za danes redko ohranjeno obrt s tradicijo, Lončarstvo Žuman, poleg individualnih gostov, letno obišče večje število vzgojno-izobraževalnih zavodov, društev, organiziranih skupin iz Slovenije in tujine, ki se zavedajo pomena ohranjanja, predvsem pa nadaljevanja lončarske tradicije.

Lončarstvo Žuman ima z vztrajnostjo ohranjanja bogate tradicije, s spoštljivim odnosom do dela prednikov, prenosom znanja na nove rodove, predvsem pa uspešnim delovanjem, zelo pomembno vlogo pri razvoju turizma in sami promociji občine Ljutomer ter celotnega Pomurja.

Kipec štorklje je delo Roberta Juraka, prav tako plakete. Robert Jurak s svojim umetniškim talentom poskrbi, da so plakete in kipec vsako leto unikatni in tako edinstveno ponazarjajo vsakega prejemnika. Program, ki ga je vodil Bojan Rajk, je popestrila glasbena skupina V fájni.



Več v Kultura in izobraževanje