Ponovno srečanje z naturopatinjo Eriko Brajnik

Pogovor ob prvi diplomantki Simoni Domjan v DOSOR-ju

Filip Matko Ficko, sreda, 12. december 2018 ob 15:56
Erika Brajnik je kot naturopatinja izredno prepričljiva

Erika Brajnik je kot naturopatinja izredno prepričljiva

V prazničnem mesecu decembru so v okviru tradicionalnih »Sledi« (pogovori ob čaju... ko sedanjost na(d)gradi preteklost...) v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, enajsti dan zvečer imeli v gosteh ustanoviteljico naturopatskega šolanja v Sloveniji Eriko Brajnik, ob njej pa še prvo njeno diplomantko Simono Domjan, obe pa je nagovarjala in spraševala Sabina Barbarič.

Po besedah Erike Brajnik, ki ima za seboj že tri knjige v zvezi z naturopatijo, se naturopatija kot alternativna medicina umešča na področje dobrega počutja in uradne medicine, ta umestitev pa ji omogoča uspešno komunikacijo z obema področjema in vsesplošen pogled na zdravje in človeka pri preventivi oziroma učinkovitost pri medicinskem zdravljenju posameznika. Naturopat pri posamezniku ne išče bolezni, ampak zdravje, njegova naloga pa je, da okrepi posameznika na neinvaziven način, s čimer pripomore tudi k boljšemu odzivu na katero koli zdravljenje, ki ga posameznik že izvaja. Naloga naturopata je, da nauči posameznika, kako krepiti, opazovati, razumeti svoje telo, z namenom, da se bo lahko čim bolje spopadel z boleznijo.

Ob tokratnem srečanju v predprostoru DOSOR-jeve knjižnice, kjer se je zbralo ne malo zunanjih obiskovalcev, je Erika Brajnik povedala, da je ponosna na Simono Domjan, ki je pri njej v naturopatski šoli diplomirala kot prva diplomantka, sicer pa imajo trenutno v šoli okrog sto slušateljic in slušateljev različnih poklicev. Januarja prihodnje leto bo že peto leto od tedaj, ko je šola bila potrjena od Svetovne naturopatske zveze.

Simona Domjan pa je razkrila, da je že od malih nog »vrasla v prehrano«, kajti njena mama je v šolah učila gospodinjstvo, sama je končala šolanje v živilski smeri in je zaposlena v DOSOR-ju, kjer sedaj kreira jedilnike. Delovnemu okolju, vodstvu in zaposlenim, je hvaležna, da so ji omogočili šolanje na področju naturopatije, kar je zanjo blagoslov in to želi početi do konca življenja.