V Križevcih pri Ljutomeru konji in njihovi lastniki prejeli Štefanov blagoslov

Tradicionalni Štefanov blagoslov konjev in njihovih konjerejcev v vaškem jedru v Križevcih pri Ljutomeru

Prlekija-on.net, sreda, 26. december 2018 ob 12:51
Blagoslov konjev v Križevcih pri Ljutomeru

Blagoslov konjev v Križevcih pri Ljutomeru

Kulturno društvo Križevci pri Ljutomeru je v sodelovanju s Konjeniškim klubom, Občino Križevci in Župnijskim uradom Križevci pri Ljutomeru v sredo, 26. decembra, ko goduje sv. Štefan - zavetnik konj, pripravilo tradicionalni blagoslov konjev. Prireditev se je odvijala v vaškem jedru v Križevcih pri Ljutomeru, dogodek pa vsako leto poteka na Štefanovo, ki hkrati tudi sovpada z dnevom samostojnosti in enotnosti.

Letos se je blagoslova udeležilo okoli trideset konjerejcev z njihovimi konji, ki so prejeli blagoslov s priprošnjo za zdravje konj in njihovih gospodarjev. Blagoslov jim je podelil domači župnik Štefan Vinkovič, konji so pred blagoslovom prejeli rdeč nagelj, njihovi gospodarji pa praktično darilo, v katerem je bil sladkor, sol in oves.

Kot vsako leto, se je tudi letos ob tem zbrala velika množica ljudi v vaškem jedru, katere sta pozdravila predsednica Kulturnega društva Križevci, Silva Duh in župan Občine Križevci mag. Branko Belec, ki je povedal nekaj o zgodovini samega Štefanovega, obenem pa čestital občankam in občanom ob državnem prazniku.

V kulturnem programu so nastopili pihalna godba KUD Muzika in hudomušni harmonikaš Jan Fekonja. Poskrbljeno je bilo tudi za topel prigrizek in napitke, s katerimi so se zbrani pogreli in pregnali mraz.



Več v Kultura in izobraževanje