Jesensko popotovanje ob Bukovniškem jezeru

Srečanje z ljudskim pesnikom Martinom Horvatom iz Ivanec

Filip Matko Ficko, četrtek, 3. januar 2019 ob 11:43
Martin Horvat iz Ivanec pri Vidovem izviru

Martin Horvat iz Ivanec pri Vidovem izviru

Neko soboto, v lepem poznojesenskem dopoldnevu, sem pohajkoval ob Bukovniškem jezeru (v Občini Dobrovnik) ter pri delu opazoval številne slikarke in slikarje, ki so razpostavili svoja slikarska stojala v bližini jezera ali pa v ožji ali širši okolici. Na njihovih platnih so nastajale povsem različne umetnine in marsikoga sem pri delu tudi fotografiral.

Pozneje sem se odpravil v gozdič nad jezerom, kjer so levo in desno ob poti številčne oznake za posamezne energijske točke. Pri nekaterih točkah so stale ali sedele manjše skupinice obiskovalcev ter se povsem tiho pogovarjale. Sam sem se namenil, da fotografiram kapelico svetega Vida, v globeli pod kapelico pa tudi izvir vode - Vidov izvir. In v bližini kapelice, ki tu stoji že od leta 1828, je na klopci sedela udeleženka tokratne enodnevne mednarodne likovne kolonije ter si v svojo skicirko beležila podobo kapelice. Tedaj pa je po gozdni poti prišel še domačin s kanglico, ki si je šel natakal »zdravilno vodo za oči«, kot ljudje pravijo, da jo nudi Vidov izvir. Takoj po pozdravu je zrecitiral še pesem o vasi Bukovnica, ki leži višje od Bukovniškega jezera, pesem pa se začne:

»Bukovnica mala si vesnica,
sredi gozdov mi stojiš
in v zavetju njihovem
svoj blagi mir živiš...«

Tako smo lahko »iz prve roke« spoznali ljudskega pesnika Martina Horvata iz Ivancev (v Občini Moravske Toplice), po rodu iz Bratoncev (v Občini Beltinci), ki ima za seboj že tudi samostojno pesniško zbirko. O tej se je hitro razgovoril ter obljubil, da jo prinese s seboj na kulturno prireditev še isti večer v dvorano Kulturnega doma v Bogojini. Res je prišel, seveda pražnje oblečen, za razliko od dopoldanskih delovnih oblačil. In je imel s seboj knjižico svojih pesmi z naslovom »Moje ljubezni«, na prvo stran pa je zapisal: »G. Filipu v spomin in prijetno branje«. Bil sem vesel njega, njegove pesniške zbirke, pa tudi posvetila v njej.

Doma sem ugotovil, da je zbirka pesmi »Moje ljubezni« izšla že leta 2015 v 300 izvodih, v njej pa je kar pet sklopov: Moji dragi Moji kraji; Moja polja; Moje gorice ter Moje in božje, skupno petintrideset pesmi. Sledijo še razlage treh pesmi: Naša vasica; Kmet na polju ter Pri klejti mam pajdaša, kakor tudi avtobiografija Martina Horvata in še njegova pesem Domovina.

Znan kulturni delavec v Prekmurju prof. Jože Vugrinec (bil profesor na Ekonomski srednji šoli v Murski Soboti, ravnatelj Pokrajinske in študijske knjižnice v Murski Soboti ter dolgoletni organizator Košičevih kulturnih prireditev v Bogojini) je pesmi Martina Horvata uredil ter o njih med drugim zapisal: »...V celoti gledano je pesniška zbirka Martina Horvata »Moje ljubezni« za človeka, ki nima višje ali visoke izobrazbe, velik življenjski, duhovni ali vsaj kulturni dosežek; ta ne bi bil mogoč kljub njegovi že večkrat omenjeni veliki ljubezni do pesnjenja in petja, če naš avtor ne bi veliko bral. Je pravi bibliofil, bere pesmi, prozo in strokovne knjige. Verjetno je tudi to pripomoglo k temu, da ima sam rad pisanje pesmi in petje. In da je za svojo 75-letnico življenja (leta 2015 !) ter 50-letnico poroke sam sebi, vsem svojim dragim in vsem nam, svojim prijateljem, podaril pesniško zbirko...«.



Več v Kultura in izobraževanje