Živijo s Prometno kačo

Sodelujejo v evropskem projektu »AA - Active Access«

Filip Matko, četrtek, 7. oktober 2010 ob 23:01
V letošnjem Tednu otroka (od 4. do 8. oktobra) v treh skupinah otrok Vrtca Manka Golarja Gornja Radgona (skupno 59 otrok s strokovnimi delavkami Tino Fekonja, Hermino Rozman, Natašo Benko, Danico Štrucelj, Ido Hajdinjak in Milico Hamler) vsako jutro v jutranjem krogu zabeležijo s posebnimi nalepkami način prihoda posameznega otroka v vrtec: peš, s kolesom, z javnim prevozom ali z vozilom staršev.

Vsaka zvrst prihoda ima posebno barvo nalepke in na skupni (večji) nalepki se zberejo odgovori vseh malčkov v posamezni skupini, ki potem to skupno nalepko pritrdi na »Prometno kačo« v preddverju igralnic. Že drugi dan poteka akcije so Vrtec Manko Golar Gornja Radgona obiskali predstavniki izvajanja tovrstnega projekta v Romuniji ter ena izmed vodij projekta »AA Active access« v Sloveniji Mojca Makovec Haložan.

V Vrtcu Manka Golarja Gornja Radgona, v enoti Kocljeva 2, so se odločili sodelovati v evropskem projektu »AA - Active access« pod naslovom »Prometna kača« na pobudo Centra za zdravje in razvoj Murska Sobota. V tem projektu sodeluje kar 15 evropskih držav: Slovenija, Škotska, Avstrija, Hrvaška, Estonija, Romunija, Italija, Madžarska, Nemčija, Francija, Belgija, Bolgarija, Ciper, Portugalska in Velika Britanija. Osnovni namen akcije je v tem, da se otroke in njihove starše spodbudi, da vsako jutro v vrtec potujejo okolju prijazno in varno. Sicer pa je glavni cilj projekta »AA Active access« s »Prometno kačo«, da se poveča uporaba koles in hoje kot glavnega »transportnega« sredstva za vsakdanje krajše poti v lokalnem okolju, da bi s tem povečali zdravje ljudi, kot tudi spodbudili lokalno gospodarstvo (boljši pogoji življenja v bolj zdravem okolju). Z uspehom tega projekta se bo sigurno pripomoglo k zmanjšanju porabe energije, zmanjšanje emisij in stroškov, povezanih s prekomerno potrošnjo energije.


Več v Najmlajši