OZSČ Ljutomer je organiziralo predavanje na temo Prlekija in Prleki ob koncu 1. svetovne vojne

Predavatelj Franc Čuš: Zavest o narodnostni pripadnosti Prlekov je živela in še vedno živi

Branko Košti, nedelja, 13. januar 2019 ob 16:15
Predavanje Prlekija in Prleki ob koncu 1. svetovne vojne

Predavanje Prlekija in Prleki ob koncu 1. svetovne vojne

V okviru vojaško strokovne dejavnosti, ki je temeljni vsebinski sklop delovanja Območnega združenja slovenskih častnikov (OZSČ) Ljutomer in sorodnih domoljubnih organizacij v okolici, se je v Domu ljutomerskih ribičev na Moti, v nedeljo, 13. januarja, odvilo predavanje na temo: Prlekija in Prleki ob koncu 1. svetovne vojne.

Preko šestdeset članov ljutomerskega in pomurskih častniških in veteranskih združenj, združenja PVD Sever, članov ZB za vrednote NOB ter ostali zainteresirani posamezniki, je z zanimanjem prisluhnilo predavatelju Francu Čušu, profesorju zgodovine in zemljepisa na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer.

V okviru teme je predstavil in obrazložil narodno in kulturno dogajanje v Prlekiji v 19. stoletju, dogodke izpred 100 let, ob koncu 1. svetovne vojne, ko je razpadla monarhija, vlogo Rudolfa Maistra v bojih za severno mejo, uspešnost prleških pogajalcev na Pariški mirovni konferenci, rezultat katere je bila, med drugim, tudi pridružitev Prekmurja k matičnemu narodu ter še veliko malo znanih in tudi že pozabljenih dogodkov iz tistih prelomnih časov.

Predavatelju za zanimivo in strokovno predstavitev pomembnega obdobja slovenske zgodovine, obiskovalcem pa za udeležbo, se je ob koncu zahvalil major Anton Kosi, predsednik OZ SČ Ljutomer, ki je dogodek organiziralo.



Več v Kultura in izobraževanje