V vrtincu Pariške mirovne konference 1919

Ob stoletnici izšla monografija dr. Uroša Lipuščka

Filip Matko Ficko, sreda, 16. januar 2019 ob 08:24
Doktor politoloških znanosti Uroš Lipušček

Doktor politoloških znanosti Uroš Lipušček

Na spletnih straneh »Prlekije« smo lani v začetku februarja poročali o zelo zanimivem srečanju v soboškem hotelu Diana, ko je bil gost Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija Uroš Lipušček, dopisnik Radia Slovenija iz Pekinga. Tedaj je govoril o trenutni vlogi najštevilnejše države v svetu pod naslovom »Kitajsko stoletje ?«.

Ob letošnji stoletnici pričetka Pariške mirovne konference 18. januarja 1919, po koncu prve svetovne vojne, ko se je usodno odločalo o novih državnih tvorbah po razpadu avstro-ogrskega cesarstva ter je po ustanovitvi države SHS (najprej Slovenije, Hrvaške in Srbije, nato kraljevine Srbije, Hrvaške in Slovenije) nekdanje ozemlje na levem bregu Mure - Prekmurje - pripadlo Kraljevini SHS (po letu 1921 Kraljevini Jugoslaviji), bo javnosti predstavljena najnovejša monografija doktorja politoloških znanosti Uroša Lipuščka in sicer v petek, 18. januarja (prav na stoletnico !) ob 18. uri. Pogovor z avtorjem monografije pripravljata Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija (s sedežem v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih) in Iniciativni odbor za pripravo aktivnosti ob 100. obletnici priključitve Prekmurja k matičnemu narodu v prostorih Pokrajinske in študijske knjižnice v Murski Soboti. Predstavljena bo vloga ZDA in majorja Douglasa W. Johnsona pri določanju slovenskih (prekmurskih) mej.

Dr. Uroš Lipušček je kot novinar, publicist in zgodovinar avtor številnih del, še posebej iz obdobja prve svetovne vojne (1914-1918). Med drugim je bil dolgoletni dopisnik RTV Slovenija iz ZDA, konsultant UNESCO-a, svetovalec misije UNMK-a in OSCE-a na Kosovu in rektor največje univerze na Kosovu AAB. Trenutno je dopisnik Radia Slovenija iz Pekinga. Njegovi najbolj obsežni deli iz prevratnih časov med prvo svetovno vojno in po njej sta knjigi »Ave Wilson: ZDA in prekrajanje Slovenije na konferenci v Versaillesu 1919-1920« in »Sacro Egoismo: Slovenci v krempljih tajnega londonskega pakta 1915«.

Na srečanju z dr. Urošem Lipuščkom ta petek zvečer v PIŠK Murska Sobota bo imel pozdravni nagovor nekdanji slovenski predsednik Milan Kučan, ki je predsednik Iniciativnega odbora za pripravo aktivnosti ob 100. obletnici priključitve Prekmurja k matičnemu narodu. Razgovor z avtorjem monografije dr. Urošem Lipuščkom, avtorjem uvodnega eseja pisateljem Dušanom Šarotarjem in urednico dr. Klaudijo Sedar bo vodil podpredsednik uprave Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija Marjan Šiftar. Predstavitev najnovejše knjige - monografije »Prekmurje v vrtincu Pariške mirovne konference 1919« bodo obogatili Marko banda iz Beltincev ter odlomki iz dokumentarnega filma Štefana Celeca ob 100-letnici združitve »Za Prekmurje gre !«.



Več v Kultura in izobraževanje