V izboru najboljših restavracij v Sloveniji, tudi dve iz Prlekije

Letos sodeluje kar 201 restavracij iz štirih regij, na podlagi širšega seznama pa bo z glasovanjem izbranih vsaj 10 najboljših restavracij v vsaki regiji

Prlekija-on.net, torek, 12. februar 2019 ob 18:381
V izboru je letos 201 restavracija

V izboru je letos 201 restavracija

V okviru izbora najboljših restavracij v Sloveniji - »The Slovenia Restaurant Awards pod sponzorstvom Diners Cluba« za leto 2019, so tretje leto zapored pripravili nov preliminarni seznam restavracij. V ekipi The Slovenia, ki z dolgoletnimi izkušnjami na področju mednarodne turistične literature, si želijo prispevati najboljši izbor restavraciji v Sloveniji, ki je večplasten - strokoven, neodvisen in namenjen širši publiki, domačim in tujim turistom. Njihova vizija je dolgoročen dvig kakovosti storitev in obiska v restavracijah ter razvoj zdrave "foodie" kulture Slovencev. K izboru so povabili tako strokovno kot tudi ljubiteljsko javnost, da skupaj predstavijo vseslovenske in regijske top liste najboljših restavracij, kar ponuja slovenska kulinarika in jih ponudijo tujim in slovenskim turistom.

201 restavracija v štirih regijah

Na podlagi strokovnih kriterijev in osebnih izkušenj je Nadzorni odbor pripravil obširen seznam restavracij, za katere meni, da s svojo ponudbo ter kakovostjo jedi in storitev ponujajo vrhunsko kulinarično izkušnjo. Slovenijo je razdelila na štiri regije po razdelitvi STO-ja; Alpska Slovenija - 50 restavracij (10 novih), Mediteranska & Kraška Slovenija - 48 restavracij (14 novih), Termalna Panonska Slovenija - 34 restavracij (2 novi) in Ljubljana & Osrednja Slovenija - 69 restavracij (15 novih), Skupno torej 201 restavracija (41 novih). V kategoriji Termalna Panonska Slovenija sta tudi dve prleški restavraciji, ki sta v zadnjih letih stalnici na tovrstnih in podobnih seznamih, to sta Gostilna Zorko iz Borecev in Gostilna Tramšek iz Žerovincev. Celoten seznam je tukaj.

Glasovanje bo potekalo na več nivojih, od strokovne komisije do širše slovenske javnosti, ki bo svoj glas lahko oddala od 1. marca naprej. Končni rezultat je 10 oz. 20 (LJ) najboljših restavracij ter razglasitev po 1 zmagovalne restavracije v vsaki regiji, torej štirje zmagovalci. Zaključni dogodek bo maja letos, pospremljen s konferenco, razglasitvijo in podelitvijo diplom in t.i. ekskluzivne večerje, izpod rok najboljših slovenskih kuharjev pod vodstvom Ane Roš

Seznam bo objavljen v vodiču in knjigi

Podporo pri izboru so tudi letos izkazali s strani podjetja Diners Club, kot generalni pokrovitelj. Pridružila pa so se jim tudi gastronomska združenja, društva na področju vinarstva in sommelier-stva, ter mediji (Slow Food Primorska, Slow Food Ljubljana, Slow Food Štajerska, Sommelier Master, Chaine des Rotisseurs, Vinski konvent sv. Urbana Ljubljana, Društvo vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije, SloVino, Sommelier Club, Društvo za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije, Vinski konvent sv. Urbana Portorož, OZS - sekcija za gostinstvo in turizem).

Seznam najboljših restavracij "The Slovenia Restaurant Awards 2019 by Diners Club" je objavljen na uradni spletni strani izbora www.the-slovenia.com. Seznam bo objavljen tudi v vodiču "The Slovenia Gastronomy" in v knjigi "The Slovenia Restaurants"



Več v Gospodarstvo