Na občnem zboru PGD Orehovci izvolili novega predsednika

Na nadomestnih volitvah so izvolili edinega kandidata za predsednika društva, starosto ter častnega poveljnika PGD Orehovci Franca Domajnka

Prlekija-on.net, ponedeljek, 18. februar 2019 ob 11:35
Občni zbor PGD Orehovci

Občni zbor PGD Orehovci

V prvem tromesečju leta, se po različnih društvih pripravljajo in izvajajo redni letni občni zbori, kjer se pregleda delo preteklega leta, obenem pa se postavijo novi plani za tekoče leto. Eden izmed mnogih občnih zborov je bil tudi v soboto 16. februarja v prostorih gasilskega društva Orehovci, kjer so se zbrali člani in članice društva, gostje, prijatelji in simpatizerji na rednem 137. občnem zboru Prostovoljnega gasilskega društva Orehovci.

Po pozdravu in otvoritvi 137. občnega zbora PGD Orehovci, je sledil pozdrav gostom med katerimi so bili; Poveljnik Občinske gasilske zveze Gornja Radgona Rajko Lipič, predstavnica Gasilske zveze Gornja Radgona Marjeta Erdela, predsednik Krajevne skupnosti Črešnjevci - Zbigovci Ivan Zemljič, predstavniki sosednjih prostovoljnih gasilskih društev Mele, Črešnjevci, Zbigovci in Gornja Radgona, predstavniki prijateljskega Prostovoljnega gasilskega društva Črneče iz Občine Dravograd, ter predstavniki z komandantom Clausom Wernerjem iz prijateljskega gasilskega društva FF Grenzach-Wyhlen iz Nemčije.

Dosedanji predsednik v odstopu Marjan Edšid je v svojem poročilu za leto 2018 izpostavil, da je bilo to leto za gasilsko društvo Orehovci izjemno delovno in naporno z grenkim priokusom. Skozi leto so tako izvajali aktivnosti po koncesijski pogodbi, katera je sklenjena z občino Gornja Radgona, v mesecu aprilu so izvedli redni letni pregled društva, 30. junija so organizirali vajo v orientaciji za mladino, največ truda pa so vložili v pripravo in aktivnosti v mesecu septembru na dvodnevnem Državnem gasilskem tekmovanju, ki je potekala na sejmišču v Gornji Radgoni v okviru sejma »SOBRA«. Skupaj s sosednji prostovoljnim gasilskim društvom Zbigovci so bili zadolženi za gostinski del na samem tekmovanju. Pri tem je sodelovalo preko 70 ljudi, ob tem pa je bilo pripravljenih in izdanih preko 4.600 malic. Edšid se je ob tej priložnosti tudi zahvalil vsem, ki so kakorkoli pomagali, namestniku predsednika PGD Orehovci Marjanu Ščančarju za neizmerni vložek in trud, ter pomoč ob izvedbi in organizaciji državnega gasilskega tekmovanja, predsedniku Gasilske zveze Gornja Radgona Petru Cvetkoviču, ter direktorju Pomurskega sejma Janezu Erjavcu.

V lanskem letu so v Občini Gornja Radgona na posebni slovesnosti podelili zahvale in priznanja za »Naj prostovoljca«, »Naj prostovoljno organizacijo« in »Naj prostovoljni dogodek v letu 2017«. Med njimi je bilo podeljeno priznanje za naj prostovoljca namestniku predsednika PGD Orehovci Marjanu Ščančarju, ter za naj prostovoljno organizacijo, Prostovoljno gasilsko društvo Orehovci.

Edšid še je v svojem poročilu tudi omenil obisk v društvu inšpekcije FURS-a, katera je ugotovila manjše nepravilnosti, zato ostaja v letu 2018 grenak priokus v društvu. V društvo pa nekako ostaja želja po nabavi novega gasilskega vozila GVM (gasilsko vozilo za prevoz moštva), želijo da bi bil slovesni sprejem vozila v letu 2022, ko bo društvo praznovalo svoj visoki jubilej 140. let delovanja.

Poveljnik PGD Orehovci Franci Šebeder je v svojem letnem poročilu povedal da v lanskem letu na požarnem rajonu, ki zajema vasi Orehovci, Orehovski Vrh in Ptujska cesta na srečo ni bilo nobene intervencije, je pa en član uspešno končal usposabljanje za operativnega gasilca, en član pa je uspešno končal tečaj »Varno delo na strehi«.

Na tokratnem občnem zboru je bila podana tudi razrešnica dosedanjega predsednika društva Marjana Edšida, katera je bila tudi sprejeta. Sledila je obravnava ter sprejem kandidatne liste za novega predsednika društva ter manjkajočega člana upravnega odbora PGD Orehovci. Na nadomestnih volitvah so izvolili edinega kandidata za predsednika društva, starosto ter častnega poveljnika PGD Orehovci Franca Domajnka. Marjan Edšid pa je bil izvoljen za člana UO PGD Orehovci.

Franca Domajnka prav gotovo pozna širša okolica, kot bivšega dimnikarja, prijatelja predvsem pa humanista in prostovoljca, ki je vso svojo ljubezen posvetil prav gasilstvu že od zgodnjih mladostnih let. Franc je med gasilske vrste v Orehovcih vstopil leta 1969, v istem letu je opravil tudi tečaj za izprašanega gasilca, ter nadaljeval izobraževanje in v letu 1978 prejel čin podčastnika. V gasilskem društvu Orehovci so spoznali in uvideli njegovo zagnanost, voljo in motivacijo do vsega v gasilstvu, tako so mu med leti 1979 in 1981 zaupali delo blagajnika društva. Franc pa je tudi v teh letih nadaljeval z izobraževanjem, se kalil in izpopolnjeval, tako je 1980 končal usposabljanje za strojnika v letu 1988 pa prejel čin častnika. Med leti 1984 in 1989 je Francu bila zaupana tudi funkcija predsednika, od leta 1989 pa do leta 2018 pa je opravljal funkcijo poveljnika PGD Orehovci. Franc je tudi nosilec Gasilske plamenice 1. stopnje ter častnik 2. stopnje. Leta 2016 je prejel listino občine Gornja Radgona za dolgoletno delo na področju prostovoljstva, ki velja kot vzpodbuda za nadaljnjo delo. Francu Domajnku se je po 49. letih aktivnega dela na področju gasilstva na občnem zboru PGD Orehovci, ki je bil v prostoru tamkajšnjega gasilskega doma, podelil naziv »častni poveljnik« za dolgoletno izjemno uspešno in aktivno delo ter v zahvalo za zelo pomembni osebni prispevek pri razvoju gasilstva v Orehovcih in širše.

Na občnem zboru je bil podan plan dela društva za leto 2019. Med njimi je udeležba na tekmovanjih, pridobitev novih članov, izobraževanje svojih članov, ureditev okolice, zgraditev lesenega pomožnega objekta za shranjevanje orodja in tehničnih pripomočkov ter varčevanje za nabavo novega gasilskega vozila GVM.

Ob koncu občnega zbora so se podelila tudi priznanja, napredovanja in potrdila o uspešnem opravljenem izobraževanju. Tako je potrdilo o uspešnem opravljenem tečaju »Varno delo na strehi« prejel poveljnik Franci Šebeder, napredovanje za pripravnika sta prejela Aleš Sovec ter David Križan, za 40 let dela v društvu pa je prejel priznanje in značko namestnik predsednika Marjan Ščančar.

Foto in tekst: Marjan Slavič



Več v Kultura in izobraževanje