Spomin na akademika dr. Antona Vratušo Vrana

Prof. dr. Cvetka Hedžet Toth o solidarnosti in pravičnosti

Filip Matko Ficko, sreda, 20. februar 2019 ob 10:46
Obsežen spomin na akademika dr. Antona Vratušo Vrana

Obsežen spomin na akademika dr. Antona Vratušo Vrana

Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija je pripravila in izvedla Spominski dan ustanove v spomin na ustanovnega in častnega člana, akademika dr. Antona Vratušo - Vrana. V viteškem salonu murskosoboškega gradu je 18. februarja kot častna gostja spominske slovesnosti predavala prof. dr. Cvetka Hedžet Toth.

Najprej je bil ob 17. uri prikazan odlomek iz TV-filma »Po veliki cesti...«, ko o svoji mladosti pripoveduje akademik dr. Anton Vratuša Vran, nato pa so iz njegove domače občine, od Grada na Goričkem, kulturni program izvedli učenci Osnovne šole Grad (Tina Celec, Anemari Svetanič, Rok Cor, Ana Luša Časar, Lana Fartek, Nikita Horvat in Mihaela Inašič ob mentorstvu Marije Štesl in Elizabete Sarjaš). Gostjo večera, prof. dr. Cvetko Hedžet Toth je številnemu občinstvu, zbranem v viteškem salonu, predstavil podpredsednik Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija Marjan Šiftar.

Kajti gre za eno izmed vodilnih in nadvse ustvarjalnih slovenskih filozofinj ter redno profesorico na ljubljanski Filozofski fakulteti. Predava in strokovno sodeluje s Hebrejsko univerzo v Izraelu, univerzami v Nemčiji in drugje ter sodeluje v različnih mednarodnih projektih. Svoje študije objavlja v domačem in tujem strokovno-revialnem tisku. V njenem bogatem znanstvenem opusu ima posebno mesto sedem kapitalnih znanstvenih knjižnih del, zadnje v letu 2018. Bila je aktivna udeleženka študentske pomladi 1968 - 1972. Svojo družbeno angažiranost potrjuje še danes s številnimi komentarji v reviji »Svobodna beseda«, z intervjuji ter številnimi javnimi nastopi na proslavah in drugih prireditvah, aktivno sodeluje v Ustanovi dr. Šiftarjeva fundacija, PAZU, ZZB za vrednote NOB Slovenije in drugih organizacijah.

Prof. dr. Cvetka Hedžet Toth je pripravila predavanje z naslovom» Solidarnost kot pravičnost«. V svojem izvajanju je spomnila na študentske pomladi 1968 - 1972 in njeno aktivno sodelovanje v njem ter na že tedanje tesno sodelovanje z akademikom dr. Antonom Vratušo - Vranom, kot vsa leta pozneje. Ni pa seveda pozabila na vsa trenutna dogajanja v Evropi in svetu ter pri nas doma, kjer se izjemno čuti pomanjkanje estetskega čuta ter vsesplošnega spoštovanja med ljudmi, kot tudi občutljivosti za solidarnost in pravičnost. Sicer pa več o tem lahko redno prebiramo v njenih prispevkih v reviji »Svobodna beseda«. Naj spomnimo oziroma citirajmo prof. dr. Cvetko Hedžet Toth »... Etično poslanstvo intelektualca je bilo vodilo in drža Antona Vratuše. Zato je bila v vseh njegovih življenjskih obdobjih etika pred vsakršno politizacijo. Sovražil je besedo kariera in karierizem mu je bil tuj; tudi nas, svoje učence, je pred karierizmom celo ogorčeno svaril in opozarjal, da se sprašujmo, kaj dobrega lahko prispevamo k družbi. Ne pozabimo, da denar ni pomemben, osnovno je človek. Delujmo povezovalno tudi tam, kjer je vsega malo ali celo nič - in nam, Prekmurcem, je omogočil marsikaj, kar bomo nadaljevali...«



Več v Kultura in izobraževanje