Izredna pomembnost spoštovanja in tolerance

Pričetek s pesmijo »Moj očka ima konjička dva…«

Filip Matko Ficko, četrtek, 21. februar 2019 ob 18:12
Desa Muck in pater Karel Gržan

Desa Muck in pater Karel Gržan

Predprostor knjižnice DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, je vsekakor bil 20. februarja proti večeru skoraj pretesen za vse, ki so želeli prisluhniti pogovoru ob čaju pod delovnim naslovom »Sledi«, ko sta za gosta bila napovedana Desa Muck (pisateljica, dramatičarka, gledališka in filmska igralka, televizijska voditeljica, scenaristka in publicistka) ter dr. Karel Gržan (pisatelj, publicist in scenarist), kaplan v cerkvi sv. Lovrenca v Lučah v Zgornji Savinjski dolini.

Z voditeljico pogovora, Sabino Barbarič, sta gosta presenetila vse, kajti kot trio so za začetek skupaj zapeli prvo kitico ljudske pesmi »Moj očka ima konjička dva...«. Nekateri iz publike so se pridružili petju, večina je po taktu zaploskala, aplavz pa skoraj ni ponehal. Je pa bilo poskrbljeno še za več aplavza, kajti gosta sta skozi svoje hudomušne izjave predstavila svoje začetke pisateljevanja. Desa Muck je povedala, kako je kot TV-voditeljica spoznala patra Karla Gržana, ki je vodil komuno mladih odvisnikov od mamil (najprej fantov, nato deklet: Skupnost Srečanje don Pierina) v Razborju nad Sevnico oziroma pod Lisco. Tega je že davno (v prejšnjem tisočletju), a prijateljujeta od tedaj vse do danes. Tudi ob zadnji poroki Dese je bil pater Gržan vodja obreda.

Čeprav je od vstopa med kapucine Karel Gržan predan duhovniškemu poklicu, najraje pove, da je kmet. In to kmet s hektarjem zemlje, v čemer najbolj uživa, kot tudi v sobivanju z živalmi. Živali pa so izredno blizu tudi Desi Muck. Ob 500. obletnici reformacije (leta 2017) je pater Karel Gržan izdal knjižico »95 tez pribitih na vrata svetišča kapitalizma za osvoboditev od zajedavskega hrematizma«. In zatorej je poslušalstvu v DOSOR-ju pojasnil besedo »hrematizem«, ki dejansko razkrinkava pohlep peščice posameznikov v svetu po pridobivanju bogastva, a se pri tem vsakodnevno pozablja na umirajoče v lakoti, boleznih, vojnah...

Ob zaključku pogovora tokratnih »Sledi« v DOSOR-ju je pater Karel Gržan opozoril po njegovem na največjo vrednoto človeštva »spoštovanje« (do sebe, do soljudi, do živali, do narave), a Desa Muck je menila, da je po njenem trenutno najpomembnejša »toleranca«.



Več v Kultura in izobraževanje