Radenci: 20-letnica društva osteoporoznikov

Z 261 članicami in člani v praznično jubilejno leto

Filip Matko Ficko, ponedeljek, 25. februar 2019 ob 13:20
Nagrajenke: letos bodo dopolnile 80 let starosti

Nagrajenke: letos bodo dopolnile 80 let starosti

V Radencih je sedež Društva za osteporozo Pomurja, ki letos praznuje 20-letnico ustanovitve. Predsednica društva je domačinka Silva Marinkovič, v društvo pa je včlanjenih 261 udov (226 članic in 35 članov) s področja Prlekije in Prekmurja. Kar preko 120 se jih je udeležilo rednega letnega občnega zbora v prostorih Bele restavracije hotela Radin v Zdravilišču Radenci v soboto, 23. februarja. Za uvod so zapeli članice in člani Kulturnega društva pevska skupina Vrelec iz Radencev pod vodstvom Ivice Stolnik, ki je tudi tajnica Društva za osteoporozo Pomurja.

Občni zbor je vodila dr. med. Silvestra Krajnc Bezjak, spec. gin., pred samim potekom zbora pa je imela predavanje o nasilju nad starostniki magistra psihologije Nina Jurinec iz Centra za preventivo zdravja Zdravstvenega doma Gornja Radgona. Opomnila in opozorila je na različne pojavne oblike nasilja nad starostniki, ki je lahko fizično (telesno; tudi neuporaba bergel ali invalidskega vozička), spolno, materialno (v zvezi z denarjem, premoženjem in oporokami) ali celo zanemarjanje (ne-čista oblačila, ne-kopanja, premalo hrane, odvzem zdravil...).

Poročilo o delu v preteklem letu je podala predsednica Silva Marinković, ki je navedla: Od jeseni 2017 do aprila 2018 je potekala tedenska rekreativna telovadba h kateri je prihajalo 18 članic; marca smo poslušali v DOSOR-ju predavanje o demenci (41 udeleženih); od 17. do 19. aprila je v Gornji Radgoni potekal sejem Medical, kjer smo izvajali meritve mineralne kostne gostote, vmes smo se 18. aprila udeležile vaj za sproščanje; 14 članic je preživelo tedenski oddih v Termah Dobrna od 6. do 11. maja; izlet v Logarsko dolino (Mozirje, Luče, Ljubno) je bil opravljen 23. junija, julija pa še obisk planšarjev na Veliki planini, ogled Gornjega Grada in Radmirja; v Veli Luki na otoku Korčula je avgusta letovalo 27 udov; prva sobota v septembru je bila namenjena obisku Festivala praženega krompirja, ki je tokrat bil v zamejstvu - v Doberdobu in ogledali smo si še Gorico ter Novo Gorico; z nordijsko hojo smo pričeli v začetku oktobra (ob ponedeljkih), sredi oktobra pa še z redno tedensko rekreativno telovadbo; 35 se nas je udeležilo proslave ob Svetovnem dnevu osteoporoze na Gorenjskem; novembra, za Martinovo, smo obiskali Razkrižje in Kog ter opravili Martinovo pojedino na turistični kmetiji Puklavec; ob zadnjem druženju, ki je bilo meseca decembra popestreno z razgibavanjem v termalni vodi v domačih Radencih, smo prisluhnili še predavanju dr. Vugrinca o pomenu varovanja zdravja.

V obdobju med dvema občnima zboroma so sprejeli v društvo 37 novih članic in članov (12 iz Občine Radenci, 10 iz Občine Gornja Radgona, 4 iz Mestne občine Murska Sobota, 3 iz Občine Sveti Jurij ob Ščavnici, 3 iz Občine Tišina, 2 iz Občine Grad ter po enega člana iz občin Benedikt, Rogašovci in Apače). So pa posebej s knjigami nagradili peterico članic in članov, ki v letošnjem letu dopolnijo 80 let starosti: Kristina Fekonja iz Lomanoš (članica že 18 let), Mira Rus iz Radencev (članica že 17 let), Dragica Hüll od Grada (članica že 16 let), Maks Lončarič iz Negove (član že 11 let) in Marija Števanec iz Radencev (članica eno leto).

O sprejetem bogatem programu dela društva v letošnjem letu bomo posebej poročali v prihodnjih dneh, tokrat naj opomnimo le na praznovanje letošnje 20-letnice društva v petem mesecu. 10. maja je namreč predvidena slovesna prireditev v čast delovanja 20-letnice društva, ki jo bodo izvedli v Kongresni dvorani hotela Radin Zdravilišča Radenci. Ob tej priložnosti bo posebna razstava prehranskih dobrot oziroma kuhinjskih mojstrovin članic društva.

Po skupnem odličnem kosilu je sledilo v Beli restavraciji hotela Radin še veselo popoldansko druženje, ko je zborovalke in zborovalce Društva za osteoporozo Pomurja zabaval »one man band« Štefan Grabar Pištek iz Murske Sobote.



Več v Kultura in izobraževanje