Številni požari v naravnem okolju

V večini primerov je šlo za travniške požare, pri katerih materialna škoda resda ni velika, ampak ne smemo pozabiti, da gre zahvala za to, da ni večja, v veliki meri gasilcem

Prlekija-on.net, sreda, 27. februar 2019 ob 17:46
Požar v Brezovcih, foto: PGD Žamenci

Požar v Brezovcih, foto: PGD Žamenci

Policisti PU Maribor so v času od 7. ure včeraj, do 7. ure danes, prejeli obvestilo in obravnavali kar šest požarov. V večini primerov je šlo za travniške požare, pri katerih materialna škoda resda ni velika, ampak ne smemo pozabiti, da gre zahvala za to, da ni večja, v veliki meri gasilcem. Ti se venomer hitro odzovejo, vendar se ob neugodnih vetrovnih razmerah lahko takšni požari kaj hitro spremenijo v prave katastrofe. Na to nas nenehno opominjajo prizori požarov v tujini, pa tudi iz našega krasa oz. Primorja. Še kako sveže so tudi posledice požara, ki je divjal v okolici Splita.

Zato tudi policija opozarja, da je po vsej Sloveniji razglašena velika požarna ogroženost. V naravnem okolju je poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, zunaj pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete. Policisti bodo kršitve prepovedi dosledno sankcionirali.

V torek, ob 15.22 je Za kolodvorom v Ormožu zagorela suha trava. Gasilci PGD Ormož so požar, na površini 150 kvadratnih metrov pogasili in območje dodatno zalili z vodo. Ob 20.44 je pri naselju Podvinci, občina Ptuj, ob železniškem nadvozu zagorela suha trava. Gasilci PGD Ptuj in Podvinci so pogasili požar na površini okoli 300 kvadratnih metrov.

V sredo, ob 1.53 so na Dornavski cesti na Ptuju, v Zbirnem centru CERO Gajke, zagoreli skladiščeni balirani odpadki. Gasilci PGD Spuhlja, Ptuj in Grajena so ogenj na površini okoli 200 kvadratnih metrov pogasili. Zaposleni v zbirnem centru so gasilcem nudili pomoč s prekopavanjem tlečih in gorečih odpadkov z delovnim strojem. Ob 14.20 je v naselju Brezovci, občina Dornava, gorela podrast v gozdu. Gasilci PGD Žamenci in Polenšak so požar na površini okoli 500 kvadratnih metrov pogasili. Ob 20.06 je v naselju Pavlovci, občina Ormož, gorela podrast. Požar se je razširil na drva ob stanovanjskem objektu. Gasilci PGD Hardek in Ormož so gorečo podrast in drva pogasili.



Več v Črna kronika