Minilo je 50 let od takrat, ko so zadnjič sedli v osnovnošolske klopi

Sošolka je spekla torto za 49 »lačnih« ust!

Prlekija-on.net, petek, 8. marec 2019 ob 07:57

Izjemno prijetno in ganljivo je konec tedna bilo v gostišču Mencinger v Črešnjevcih pri Gornji Radgoni, kjer se je na veselem srečanju zbrala generacija učencev, ki je pred pol stoletja, davnega leta 1969 opravila »malo maturo« v OŠ Gornja Radgona. Na srečanje namenjeno 50-letnici zaključka šolanja v takratni osnovni šoli na radgonskem gradu, je prišlo 49 nekdanjih sošolcev, ki so svoje veselje in zadovoljstvo biti na dogodku izrazili z gromkim aplavzom, ki so ga posvetili eden drugemu ter vsem tistim, ki jih že pogrešajo. Prijetnem dogajanju so se pridružili tudi njihovi nekdanji učitelji oz. ravnateljica in ravnatelj, in sicer: Vand Jošt, Jelena Uran, Pavla Škof, Milena Poštrak, Anica Plevnik in Milan Nekrep.

V zelo srčnem snidenju in uvodu v srečanje so ugotovili, da jih je k Mencingerjevim prinesel topel veter z juga, pa hladen piš panonske ravnice, polarni mraz s severa, »brexit nevihta« iz zahoda. Torej prišli so sošolci iz Gornje Radgone, Prekmurja in drugih delov naše lepe domovine, a tudi iz drugih delov Evrope. Čase izpred 50 let so obudili s prepevanjem uspešnic takratnih zvezd jugoslovanske zabavne glasbe, sicer pa je bil pozen popoldan ob dobri jedači in pijači odličnega gostitelja namenjen brezmejnemu klepetu ter pregledovanju fotografij iz šolskih dni. Še posebej fascinantno je bilo, da se tukaj ni poznala razlika med posamezniki, čeprav so eni, sedaj večinoma že upokojeni babice in dedki, pokojnino zaslužili na kmetiji, ali so bili delavci v gradbeništvu, v tovarnah, nekateri na vodilnih in vodstvenih položajih, nekateri v politiki, drugi so magistri in doktorji ved.

Zbrane na srečanju je v imenu učiteljskega zbora pozdravil nekdanji ravnatelj v osnovni šoli Milan Nekrep, ki se je zahvalil za vabilo, hkrati pa poudaril, da radi prihajajo na taka srečanja in radi ugotavljajo, da so njihovi nekdanji učenci uspeli v življenju, saj menijo, da so svoj delček k temu prispevali tudi oni. Seveda je vsem skupaj zaželel še veliko takih ponovitev. Ko je bilo vzdušje na višku, je nekdanja učenka Dragica, sicer poklicna slaščičarka iz Izole, svoje sošolce ponovno, kot to velja za večino dosedanjih srečanj, presenetila s torto velikanko, ki je šla zelo zelo v slast. V poznem marčevskem večeru, ko so glasilke postajale že počasi utrujene, so se nekdanji sošolci pričeli poslavljati. V eno so ugotavljali, da je takih snidenj premalo, in bi jih kazalo v bodoče organizirati pogosteje. "Bomo videli, kako bo, Verjetno se bomo pogosteje srečevali, a pomembneje je vendarle, da ostanemo vsi zdravi, kot smo si družno zaželeli!" nam je zaupal eden izmed soorganizatorjev dogodka, dr. Peter Kralj.



Več v Kultura in izobraževanje