Obrezali so »Čolnikovo trto«, ki daje vedno več vina

Potomki stare »žametne črnine« so nazdravili: kraljici, vitezi, župan, župnik, boter, viničar...

Prlekija-on.net, petek, 22. marec 2019 ob 07:59
14. tradicionalna rez Čolnikove trte

14. tradicionalna rez Čolnikove trte

Po lepem in sončnem, a nekoliko vetrovnem vremenu je bilo minulo nedeljo pri Svetih Treh kraljih nad Benediktom v Slovenskih goricah, prijetno, veselo in razigrano. Kako tudi ne, ko pa je potekala nadvse zanimiva »vinogradniška« prireditev, katere se je udeležilo veliko domačinov in gostov. Na griču, tik nad Benediktom, kjer stoji tudi znamenita cerkev sv. Trije kralji, je namreč v organizaciji Vinogradniško-turističnega društva Benedikt in občine Benedikt, ter ostalih domačih društev, potekala 14. tradicionalna rez »Čolnikove trte«, potomke stare trte z mariborskega Lenta. Cepljenko najstarejše vinske trte na svetu, ki že več kot 400 let raste na Lentu ob reki Dravi, so pri Svetih Treh krajih (v neposredni bližini rojstne hiše domoljuba Dominika Čolnika) zasadili leta 2005, sedaj pa so jo ob pestrem kulturnem in zabavnem programu, štirinajstič obrezali. Vsekakor so jo tudi zalili z vrhunsko kapljico Benedičanov, ter vinom, ki ga je v minulih letih dala tudi sama.

Gospodar trte, benediški župan Milan Repič, občinski viničar Benedikta in predsednik tamkajšnjega vinogradniško-turističnega društva, Marjan Farasin, vinski vitezi: Zlatko Borak, Franc Škrobar, Janez Erjavec, Janez Pučko in Milan Kolarič, vinska kraljica Radgonsko-Kapelskih goric Katja Klobasa, Cerkvenjaška vinska kraljica Tjaša Simonič, benediški župnik Marjan Rola... so ob tej priložnosti, poleg žametni črnini - modri kavčini iz Maribora, katero sta obrezala župnik Rola in viničar Farasin, tokrat nazdravili tudi trtama avtohtone sorte Radgonska ranina, katero so zasadili leta 2006, ter domačega klintona, ki desetletja raste na tem mestu. Zanimivega dogodka, katerega se je ob desetinah domačinov udeležilo tudi kar nekaj gostov, katere sta ob voditeljici Danici Elbl, pozdravili viničar Farasin, župan Repič in obe prisotni kraljici, trte pa je blagoslovil župnik Rola. Vsem prisotnim, ki so to želeli, so podelili cepiče obrezanih trt, tako da jih bodo lahko posadili doma ali v svojem vinogradu. Za kulturni program so ob mladem harmonikarju Žanu Rajtarju, poskrbele Ljudske pevke Žitni klas KD Benedikt, seveda na prireditvi ni nihče ostal lačen in žejen, saj so vsi lahko degustirali tudi kapljico, ki so jo pridelali na obrezanih trsih. Lani so denimo samo s potomke stare trte z Lenta stisnili dobrih 23 litrov kapljice. Ne gre tudi prezreti, da so Benedičani tokrat pri Agro zavarovalnici, zavarovali svoje trte in poslej bo vse skupaj še bolj varno.

Sicer pa ne gre prezreti, da je prvo ledeno vino na svetu sploh bilo pridelalo ravno pri Čolniku v Benediktu, natančneje prav tam kjer sedaj potekajo številne prireditev in dogodki občine Benedikt, pri cerkvi sv. Treh kraljev, in sicer davnega leta 1859. Istega leta se je to zgodilo tudi nekje v Nemčiji o čem so takrat mediji veliko poročali o Benediktu pa ni bilo govora..., mnogi pa tega, žal niti danes ne vedo!