Po štirih letih Srečanje sosedov spet pri Mali Nedelji

17. Srečanje sosedov

Branko Košti, nedelja, 31. oktober 2010 ob 20:34
17. Srečanje sosedov

17. Srečanje sosedov

"Pozdravljeni pevci in godci zdaj zbrani, sosedje smo sicer, a malo poznani. Gomila je naše mejišče sosedsko, v Slovenskih goricah pač vsi smo doma". To so začetni verzi pesmi enega najbolj znanih Malonedeljčanov, ljubiteljskega zgodovinarja in ljudskega pesnika Rudolf Ludvika. Pesem je nastala pred 17 leti, ob prvem srečanju ljudskih pevcev in godcev s stičišča štirih občin na Gomili: Ptuja, Gornje Radgone, Ljutomera in Ormoža.

Takrat so se pri Mali Nedelji zbrali pevci ljudskih pesmi in godci ljudskih viž iz sosednjih krajevnih skupnosti Sv. Tomaž, Juršinci, Sv. Jurij ob Ščavnici in Mala Nedelja. Ob koncu so skupno zapeli navedeno pesem in se dogovorili, da bo to njihova himna in njihova vsakoletna druženja se končajo s to pesmijo. Dogovorili so se tudi, da bodo srečanja organizirali vsako leto v drugem kraju.

Veliko se je spremenilo od takrat, tri krajevne skupnosti so postale samostojne občine, vsakoletna druženja ob glasbi in pesmi pa so ostala. V soboto, 30. oktobra, je v Kulturnem domu pri Mali Nedelji izzvenelo že 17. Srečanje, na katerem so sodelovale pevke ljudskih pesmi KD Ksaver Meško iz Sv. Tomaža, sestre Nedeljko iz Savec, ljudske pevke KD Anton Slodnjak iz Juršinec, ljudske pevke KD Sv. Jurij ob Ščavnici, ljudski pevci Fantje od Male Nedelje ter Alojz, Lara in Manca Stajnko. Za popestritev večera je poskrbel Vlado Špindler, domačin iz Moravec, ki pa že dolga leta živi v Ljubljani. S svojo harmoniko je predstavil nekaj pesmi zamejskih Slovencev v Italiji.


Več v Kultura in izobraževanje