Vesna Merčnik »Naj žena Benedikta 2019«

Zmagala je mama in menedžerka glasbene skupine, kmetica, gasilka, skratka ženska, ki si upa...

Prlekija-on.net, sreda, 27. marec 2019 ob 19:59
Naj žena Benedikta 2019

Naj žena Benedikta 2019

V prepolni dvorani Doma kulture Benedikt, je domače kulturno društvo, pripravilo tradicionalno "skupno marčevsko" proslavo ob dnevu žena in materinskem dnevu, na kateri so nastopili številni domači kulturniki tradicionalno razglasili tudi "Naj ženo Benedikta 2019", kar počnejo že od leta 2002. Tokrat je ta naslov iz rok predsednice KD Benedikt, Metke Erjavc, pripadel znani Benedičanki Vesni Merčnik, ki je mati štirih glasbenikov in tudi menedžerka priljubljenega ansambla Klapovühi, žena, kmetica, gasilka, skratka ženska, ki si upa, kot so dejali v obrazložitvi priznanja. Še pred tem je na prireditvi, ki je navdušila množico občanov, in katero je pripravila in vodila kulturnica Danica Elbl, so se predstavili številni pevci, glasbeniki, pisatelji, šolarji in drugi kulturniki iz Benedikta in okolice. Že po pozdravni koračnici, katero so izvedle mažoretke iz Twirling kluba Benedikt, je prisotne pozdravil tudi domači župan Milan Repič.

V programu pa so nato s svojimi točkami nastopili: Hana Muršek, Mia Koren, Filip Ogrinc, Živa Čeplak, Pevci ljudskih pesmi Žitni klas, Mažuretni in twirling klub Benedikt, Neža Lasbaher, Lina Novak, Vox Angelica, Mimika Rajter, Žan Rajter, Plesalci OŠ Benedikt, Branko Borko, Marina Koren, Vita Verdnik, Zala Borak, Nadja Purgaj, Mia Merčnik, Nika Peklar, ansambel Klapovuhi in Danica Elbl. Najbolj veseli so gotovo bili člani ansambla Kalpovuhi, ki so lahko objeli svojo mamo Vesno in nato zaigrali. V skupini so namreč njeni otroci: Florjan, Jernej, Maja in Tadej (zraven je še prijatelj Leon Šoštarič), na odru pa se jim je pridružil še mož in oče Ivan Merčnik.

Do sedaj so za "Naj žene Benedika" bile razglašene: leta 2002 - Ivanka Toplak; 2003 - Majda Hazler; 2004 - Marija Ketiš; 2005 - Elizabeta Lorbek; 2006 - Tadeja Jaušovec; 2007 - Marija Vogrin; 2008 - Jožica Šauperl; 2009 - Barbara Jauk; 2010 - Marija Guzej; 2011 - Elizabeta Šijanec; 2012 - počastili so vse predhodne zmagovalke; 2013 - Larisa Pšeit; 2014 - Lidija Ščap; 2015 - Rosana Lorbek; 2016 - Ivanka Križan; 2017 - Nevenka Tomažič (umrla še pred razglasitvijo); 2018 - Danica Elbl; 2019 - Vesna Merčnik.

Kulturno društvo Benedikt je sicer bilo registrirano 18.2.1955. Trenutno v društvu delujeta dve sekciji: Ročnodelski krožek Plamenke (deluje od leta 2006) in Pevci ljudskih pesmi Žitni klas. Kot pravi predsednica društva Metka Erjavc, ženske na svojih rednih tedenskih srečanjih prenašajo ena na drugo svoje znanje domačih ročnih spretnosti (predvsem pletenje, kvačkanje, vezenje različnih tehnik...) in se učijo novejših spretnosti. Od leta 2013 sekcija organizira samostojno ročnodelsko razstavo v domu kulture. Vsako leto od obstoja dalje ženske izdelajo darilca za obiskovalke proslave ob dnevu žena in materinskem dnevu. Krožek tesno sodeluje s šolo, saj po potrebi izvedejo v okviru šolskih ali obšolskih dejavnosti za učence kakšno delavnico, npr. izdelovanje okrasnih predmetov iz slanega testa, izdelovanje rožic iz krep papirja, ki je bila med drugim izvedena za mednarodni projekt Comenius v angleščini in podobno.

Pevci ljudskih pesmi Žitni klas delujejo od leta 2010. Vsako leto organizirajo srečanje poustvarjalcev ljudskega izročila z naslovom Veselje na vasi in od leta 2012 samostojni koncert z naslovom Benedikt, zate pojemo. Pevci so v teh letih izdali že tri zgoščenke, da bi se naše ljudsko izročilo ne izgubilo v pozabo. Udeležujejo se revije ljudskih pevcev in godcev v organizaciji JSKD Lenart, kjer redno dosegajo regijsko raven, za leto 2017 so dosegli celo državno raven. Sedaj pripravljajo svoje prve videospote. Pevci s svojim nastopom redno popestrijo tudi druge dogodke v kraju, bodisi v organizaciji Občine Benedikt bodisi v organizaciji drugih društev. Dosti nastopajo tudi po okoliških in tudi bolj oddaljenih krajih po Sloveniji, bili so tudi že na Hrvaškem. Skupno imajo od 25 do 30 nastopov letno. Likovna sekcija je delovala tri leta. Člani so se srečali priložnostno, po potrebi. Svoje delo so predstavili letno na razstavi Humanost in kultura ali na ročnodelski razstavi. Poleg navedenih aktivnosti društvo prireja Proslavo ob dnevu žena in materinskem dnevu in srečanje mladih harmonikarjev Vesela jesen s harmoniko. Občasno se društvo dogovori za gostovanje katere izmed sosednjih gledaliških skupin v Benediktu...

"Pred leti je društvo nabavilo ozvočenje, ki ga sedaj po potrebi pripravi in upravlja na prireditvah v Domu kulture. Tudi žarometi, ki so montirani v Domu kulture, so v lasti KD Benedikt. Zaradi tehničnih zahtev upravljanja z odrsko razsvetljavo je predstavnik društva vedno na voljo tudi ob prireditvah, ki ne zahtevajo ozvočenja. Skupno je takih dogodkov približno pet na leto. Društvo je po dogovoru z županom odgovorno za termine v Domu kulture Benedikt tako za redne vaje domačih društev kot za termine prireditev društev in drugih organizatorjev v dvorani", je še razložila predsednica KD Benedikt Metka Erjavc.

Foto: Igor Barton



Več v Kultura in izobraževanje