Bogat kulturni večer

V spomin Milene Šaruga (1921 – 2010)

Filip Matko, sreda, 3. november 2010 ob 21:31
Komorni zbor Akord

Komorni zbor Akord

Kulturno umetniško društvo Bubla Radenci je v sredo, 3. novembra, pripravilo kulturni večer v spomin na ljudsko umetnico Mileno Šaruga z Melov. Bogat kulturni program po 18.30 je potekal v večnamenskem prostoru DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci.

V uvod poznojesenskega kulturnega večera so zapele pevke in pevci komornega zbora Akord, ki deluje pri KUD Bubla v Radencih. Program sta povezovali predsednica KUD Bubla Marija Marič in mentorica sekcije za kreativno pisanje pri KUD Bubla Bea Baboš Logar. Spomnili sta na vsestransko ljudsko kulturnico Mileno Šaruga, ki je po rodu izhajala iz Podgrada pod Ljutomerskimi goricami, živela na Meleh, kjer sta z možem imela mlin, a sta se oba predajala kulturi. Mož je ustvarjal likovna dela, Milena pa je pisala pesmi. Toda Milena je počela še vse drugo na področju kulture: učila mlade nastopanja na odru, pisala in uprizarjala lutkovne igrice, vodila folklorno skupino, a bila aktivna tudi pri gasilcih. Rodna Prlekija ji je veliko pomenila in to je opisovala v svojih pesmih, ki so izšle v več zbirkah. Toda letos v septembru je prenehalo biti njeno plemenito kulturno srce.

Spominskega kulturnega večera v DOSOR-ju se je udeležila njena hči Milena Marija Reščič, ki živi v Črešnjevcih. V programu so sodelovale pesnice Brigita Živec iz DOSOR-ja, Vida Pelc Bajkovič in Suzana Lebar  iz Murske Sobote ter Angela Grozdanovski iz Ljubljane, nekaj pesmi je prebrala Mira Rituper iz Radenec, svoje mentorice pri igrah na odru ter pri folklori se je spomnila Tončka Grum z Melov, pa še Marija Slavič iz Radenec. Pred zaključkom večera so zapeli še ljudski pevci KUD Bubla Večnica, ki so k ubranemu petju pozvali tudi poslušalstvo.  Vsi nastopajoči so za spomin na tokratni kulturni večer prejeli knjigo sekcije za kreativno pisanje pri KUD Bubla iz leta 2001 pod naslovom Od murskih ravnic do vinskih goric.


Več v Kultura in izobraževanje