Povprečna ocena visokih 18,10

Ocenili so vina članov Društva vinogradnikov Cerkvenjak

Prlekija-on.net, sreda, 3. april 2019 ob 08:03
Ocenjevanje vin v Cerkvenjaku

Ocenjevanje vin v Cerkvenjaku

Društvo vinogradnikov in ljubiteljev vin Cerkvenjak je na Izletniški kmetiji Breznik v bližnji Komarnici pripravilo tradicionalno društveno ocenjevanje vin, ki mu rečeno tudi prerez letnika 2018. Na ocenjevanje so vinogradniki prinesli 51 vzorcev, katere je ocenila strokovna komisija pod vodstvom mag. Antona Vodovnika. Poleg so ocenjevali še člani komisije: Cvetka Bunderla, Miran Rebic, Matej Rebernišek in mag. Tadeja Vodovnik, da je ocenjevanje potekalo nemoteno pa sta skrbela član društva, Branko Mohorič in predsednik društva Franci Zorko, ki je skrbel za računalniško obdelavo podatkov. Zraven so seveda svoj delež prispevali tudi: aktualna društvena vinska kraljica Tjaša Simonič ter Silva Kozar, Brigita Kelc, Marko in Damjan Breznik, Franc Kocuvan in Feliks Borko, ki so sodelovali v vzporednem ocenjevanju oziroma degustaciji, enako kot še nekateri domači vinogradniki ter tudi župan in podžupan občine Cerkvenjak, Marjan Žmavc in Andrej Kocbek.

Od ocenjenih 51 vzorcev je bilo podeljenih 32 zlatih, 11 srebrnih in osem bronastih priznanj. Povprečna ocena ocenjenih vzorcev je znašala 18,10 (lani: 18,06) točke. Najvišjo oceno normalne trgatve je tokrat dosegel vzorec sorte Chardonnay gostitelja Izletniške kmetije Breznik z oceno 18,37 točke in je tako postal "Naj kletar leta 2019". Prvaki sort pa so postali, za zvrst: Izletniška kmetija Breznik (18,30), Šipon: Kmetija Fleisinger (18,23), Sauvignon: Vinogradništvo Šebart (18,30), Rumeni muškat: Izletniška kmetija Breznik (18,30), Chardonnay: Izletniška kmetija Breznik (18,37), Laški rizling: Stanko Žmavc (18,33), Renski rizling: Stanko Žmavc (18,20), Traminec: Izletniška kmetija Breznik (18,30), Kerner: Vinotoč 'Pri Betki' (18,17), Beli pinot: Ivan Satler (18,17), Sivi pinot: Simon Druzovič (18,27), Muškatni frizante: Izletniška kmetija Breznik (18,07), penina: Izletniške kmetije Breznik (18,37).

Kot je povedal ugledni strokovnjak za vinarstvo, predsednik ocenjevalne komisije, mag. Anton Vodovnik, je letošnje ocenjevanje pokazalo, da so vinogradniki Slovenskih goric dobro poskrbeli za negovanje svojih vin.

Foto: Ludvik Kramberger



Več v Kultura in izobraževanje