Romana Rek, učiteljica v GŠ Slavka Osterca Ljutomer, prejemnica priznanja Frana Gerbiča za leto 2019

Komisija za Gerbičeve nagrade in priznanja izbere kandidate preko javnega razpisa, nagrajenci pa so izbrani na podlagi nadpovprečno uspešnega življenjskega dela ali za posebne dosežke

Prlekija-on.net, četrtek, 4. april 2019 ob 17:422
Romana Rek, prejemnica priznanja Frana Gerbiča za leto 2019

Romana Rek, prejemnica priznanja Frana Gerbiča za leto 2019

Zveza slovenskih glasbenih šol je 3. aprila 2019, v Kulturnem domu v Cerknici podelila nagrade in priznanja Frana Gerbiča. Priznanja in nagrade podeljujejo za izjemne dosežke na pedagoškem in organizacijskem področju pri uveljavljanju glasbene vzgoje in izobraževanja. Med letošnjimi dobitniki priznanj je tudi Romana Rek, učiteljica klavirja in umetniški vodja mladinskega pevskega zbora na Glasbeni šoli Slavka Osterca Ljutomer.

Komisija za Gerbičeve nagrade in priznanja izbere kandidate preko javnega razpisa, nagrajenci pa so izbrani na podlagi nadpovprečno uspešnega življenjskega dela ali za posebne dosežke.

"Romana Rek je izjemna pedagoginja ter zelo uspešna mentorica številnim generacijam učencev. S svojim bogatim pedagoškim in strokovnim znanjem ter z lastnimi prizadevanji navdušuje mladega človeka, s čimer mu daje izjemno bogato glasbeno vsebino, s katero si le-ta oblikuje svojo osebnost. Zato ne preseneča, da so njeni učenci pogosto prejemali visoke nagrade na območnih, regijskih, državnih ter mednarodnih tekmovanjih, kot tudi, da so številni izmed njih kasneje glasbo izbrali za svojo poklicno pot.

Leta 1996 je bil na pobudo Romane Rek ustanovljen Mladinski pevski zbor glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer, ki ga vodi še danes. V zbor vključuje mlade glasbenike, razvija njihove pevske sposobnosti in jih s tem pripravlja ter motivira za nadaljnje sodelovanje v različnih zborovskih zasedbah. Večina njenega bogatega zborovskega znanja se izraža v kvaliteti omenjenega zbora, s katerim dosega izjemne rezultate na regijskih in območnih revijah mladinskih pevskih zborov Slovenije ter zlata priznanja na Državnem tekmovanju otroških in mladinskih pevskih zborov v Zagorju ob Savi. Rezultat uspešnega dela z omenjenim mladinskim pevskim zborom potrjuje tudi zlato priznanje v kategoriji do 18 let na mednarodnem tekmovanju pevskih zborov Bratislava Chor 2016 na Slovaškem, ter zlato priznanje na 29. Concorso internazionale di canto corale Verona 2018.

Romana Rek je zelo aktivna tudi na področju ljubiteljske kulture. V preteklosti je vodila Ženski pevski zbor društva upokojencev Ljutomer ter bila pevka in korepetitorka Mešanega pevskega zbora KUD Ivan Kavčič Ljutomer. Od ustanovitve leta 1989 do 2018 je bila zborovodkinja Komornega zbora Orfej, ki se je pod njenim vodstvom razvil v kakovosten in v širšem področju priznan zbor. Njegovo kakovost dokazujejo najvišje nagrade ter priznanja na tekmovanjih tako v slovenskem kot tudi mednarodnem prostoru. Vse to je močno zaznamovalo razvoj in dvig zborovske kulture v Prlekiji pa tudi širše.
Romana Rek je prav tako prejemnica številnih nagrad in priznanj na področju ljubiteljske kulture.

Romana Rek je na novo postavila temelje zborovskega petja v Ljutomeru, z ustanovitvijo Mladinskega pevskega zbora Glasbene šole in Komornega zbora Orfej poskrbela za kontinuirano vzgojo mladih pevcev, prav tako vzpodbudila k ustanavljanju novih pevskih skupin, ki jih v veliki meri sestavljajo člani zbora Orfej.

Romana Rek je v svoji bogati pedagoški karieri s svojim znanjem in odličnimi ter dragocenimi glasbenimi sposobnostmi, z neizmerno predanostjo tako mladim, glasbeni šoli Ljutomer, zborovskemu petju, ljubiteljski kulturi kot tudi občinstvu, dala neprecenljiv pečat, ki bo za vedno vtkan v zgodovino glasbene kulture v Ljutomeru."
(Iz utemeljitve GŠ Slavka Osterca Ljutomer)

Poleg Romane Rek so priznanja dobili še Maja Cilenšek (GŠ Koper), Danica Koren (GŠ Frana Koruna Koželjskega Velenje) in Drago Peterlin (GŠ Zagorje). Nagrado Frana Gerbiča sta prejeli Doroteja Cestnik Spasić, upokojena profesorica solopetja, in Marija Gregorc, svetovalka za glasbeno šolstvo na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Na podelitvi so nagrajence in zbrane nagovorili državna sekretarka na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Martina Vuk, Helena Meško, predsednica Zveze slovenskih glasbenih šol, Marko Rupar, župan Občine Cerknica in Metka Podpečan, predsednica Komisije za podeljevanje nagrad in priznanj Frana Gerbiča. Prireditev je povezoval Jure Sešek.

Na svečani podelitvi nagrad in priznanj so nastopili prvonagrajenci 48. TEMSIGa (Tekmovanje mladih glasbenikov Republike Slovenije).



Več v Kultura in izobraževanje