Veganska kuhinja z novimi recepti

Širimo krog življenja - praktične delavnice tudi meseca aprila

Prlekija-on.net, petek, 5. april 2019 ob 07:56
Veganska kuhinja

Veganska kuhinja

Veganstvo je način življenja. Vsak, ki se odloči vključiti v ta krog življenja, nevede pomaga ohranjati življenja vsem. To je zaključen krog, ki neglede iz katerega razloga, čigavo življenje smo se odločili ohraniti, vedno se začne in konča pri ohranjanju življenja samemu sebi.

Kako?

Predpostavimo, da se odločimo, da zaradi nas ne bo trpela in umrla nobena žival. Začnemo se hraniti z rastlinsko hrano in ne uporabljamo izdelkov živalskega izvora (usnje, volna, svila...). Naše počutje se vidno izboljša, močno se zmanjšajo možnosti za različne bolezni, ki so posledica uživanja mesa in mlečnih ali jajčnih izdelkov. Zelo razširjena je preobčutljivost na mleko in jajca (alergije, astma idr.). Meso in njegove maščobe so povezane z krvožilnimi boleznim, rakom, putiko in mnogimi drugimi. V mesu, mleku in jajcih ostanejo antibiotiki, s katerimi zdravijo živali in pesticidi, s katerimi so škropili njihovo hrano. Dosti se govori o gensko spremenjeni soji. Ta je glavna hrana za rejne živali.

Ker smo z neuživanjem mesa, mleka in jajc pomagali zmanjšati živinorejo, smo pomagali našemu planetu. Za živinorejo je znano, da je največji onesnaževalec planeta. Ogromne količine pitne vode se porabijo za napajanje živine, za pridelavo njihove hrane se uničuje rodna zemlja, uničuje se tudi s pesticidi in umetnimi gnojili, ki prodirajo v podtalnico. Zaradi intenzivne pridelave hrane za živino, se uporablja ogromno kemičnih preparatov. Pitna voda postaja dragocenost in preden bo iz naših pip začela pritekati umazana, zastrupljena in smrdljiva voda, je potrebno to zaustaviti. Ko pride do tega, bo prepozno in poti nazaj ni. Gozdovi, ki so pljuča zemlje, se krčijo za njive, kjer se prideluje hrana za rejno živino, morja umirajo zaradi kemikalij, ki se uporabljajo za pridelavo živalske krme in jih reke splavljajo v njega.

Naštetih je samo nekaj od mnogih dejstev, zakaj stopiti v ta krog življenja. V bistvu je vseeno, če zaradi živali, sebe ali planeta. Vedno se začne in koča enako-z življenjem.

Druženje v Večgeneracijskem centru Pomurja - enoti Ljutomer, je prineslo zadovoljstvo organizatorju in Nikinemu timu, saj se ga je udeležilo veliko število ljudi, ki so z zanimanjem spremljali naše predavanje o veganstvu, katero je potekalo v mesecu marcu. S pokušnjo okusnih jedi rastlinskega izvora, zaradi katerih niso trpele živali, so se lahko prepričali, da je tako kuhana hrana dobra, raznovrstna in narejena z dosti domišljije.

Hrana je lahko dobra ali okusna tudi, ko je pripravljena enostavno in hitro. Odgovore na morebitna vprašanja in primere receptov za pripravo poceni jedi boste lahko slišali na brezplačni kuharski delavnici, ki bo potekala v sredo, 10. aprila, ob 9:00 uri in v ponedeljek, 29. aprila, od 9:00 uri na Ormoški cesti 22, v Ljutomeru v prostorih Večgeneracijskega centra Pomurja, na pripravi in brezplačni pokušini veganske kuhinje - z nami in za nas bo kuhala Maja Žerdin.

Avtorica članka: Nikina Prijazna vas



Več v Kultura in izobraževanje