Potepali so se med grajskimi narcisami

Čudovit popoldan so uprizorili ob srednjeveškem Negovskemu gradu

Prlekija-on.net, sreda, 10. april 2019 ob 08:24
Pohod med narcisami v Negovi

Pohod med narcisami v Negovi

Kraj Negova, ki se poleg Negovskega jezera in številnih drugih znamenitosti in zanimivosti, ponaša tudi z mogočnim srednjeveškim gradom, ki ima najbolj ohranjeno grajsko obzidje v Sloveniji, te dni privablja narave željne turiste. V letošnjem dokaj sončnem aprilu so na pobočju grajskega hriba, od koder sega pogled na mogočni negovski grad, zacvetele narcise, ki že stoletja vsako pomlad s svojimi belimi cvetovi pobelijo grajsko strmino. Kdaj so tod nasadili prve narcise ni znano. Narcise na grajskem pobočju in beli lokvanj na Negovskem jezeru, oba sta zaščitena, so turistična zanimivost Negove in Negovskega jezera. Zato TD Negova-Spodnji Ivanjci, vsako leto, ko zacvetijo narcise, pripravi "Pohod med narcisami". Tako so tudi letos v Negovo na ta dogodek privabili veliko ljubiteljev narave.

"Odkar pomnim, v OŠ sem hodil v Negovo, vsako leto obiskujem ta prečudoviti z narcisami porasli travnik. Pogled na njegovo belino in vonj, ki se širi v okolico, je nekaj prečudovitega. Jaz mislim, da je to pravo poživilo po dolgi zimi. Moram pa reči, da jih je bilo v preteklosti še več. Tedaj smo jih smeli tudi trgati. Mnogi so si tod nakopali čebulic in jih posadili ob domovih. Kot mi je znano je veliko narcis bilo uničeno s prezgodnjo košnjo, posebno z umetnim gonjenjem. Sreča je, da so danes zaščitene in jih je prepovedano trgati," nam je med negovskimi narcisami razlagal 82-letni Ludvik Kramberger, nekdanji domačin iz Negove, sicer pa Radgončan.

Omeniti tudi kaže, da je iz tega rastišča v okolici Negove zraslo še nekaj strjenih rastišč. Med njimi je najstarejše ob Žižkovi kmetiji v Lokavcih. Iz tega rastišča so v preteklosti cvetje teh lepotic prodajali v središču Gosposke ulice v Mariboru. Znana so še rastišča pri Plojevi domačiji v Negovi, Perkovi - Mulčevi domačiji v Lokavcih in pri Bratuševih na Gornjih Ivanjcih. O letošnjem pohodu nam je predsednik TD Negova-Spodnji Ivanjci Zdenko Bratuša povedal: "Pohod med narcisami je del vsakoletne dejavnosti našega društva. To je prireditev, katere se ljubitelji narave radi udeležujejo. Ob pohodu obiščemo najprej rastišče na grajskem pobočju, nato še rastišče pri Plojevih in se ustavimo ob rastišču narcis na domačiji Bratuša na Gornjih Ivanjcih, kjer za vse udeležence pripravimo pogostitev. Lahko rečem, da je pohod za mnoge prava sprostitev. Letos so se ga udeležili tudi Mariborčani in obiskovalci iz Prekmurja."

Foto: Ludvik Kramberger



Več v Družabno