Prleško konjeniško društvo obiskovalcem predstavilo svoje dolgoletno uspešno delovanje

Minuli vikend je potekal Vikend odprtih vrat, ki ga je organizirala Turistična destinacija Jeruzalem Slovenija

Prlekija-on.net, ponedeljek, 15. april 2019 ob 11:30
Vikend odprtih vrat Prleškega konjeniškega društva

Vikend odprtih vrat Prleškega konjeniškega društva

Minuli vikend, od 12.-14. aprila 2019, je v središču turistične destinacije Svetinje, ki leži sredi čudovitega vinorodnega okoliša in na stičišču občin Ljutomer in Ormož, potekal prvi Vikend odprtih vrat, ki ga je organizirala Turistična destinacija Jeruzalem. Kar 50 ponudnikov na vinski cesti se je odločilo, da bo sodelovalo na tem dogodku, zato je tudi Prleško konjeniško društvo sklenilo, da obiskovalcem predstavi svoje dolgoletno uspešno delovanje v naši bogati prleški pokrajini.

Prleško konjeniško društvo, ki šteje približno 40 članov, letos praznuje jubilejno 20-letnico svojega delovanja, saj je bilo ustanovljeno leta 1999. Sedež društva je v Malem Brebrovniku pri družini Kosec. Jože Kosec je pred dvajsetimi leti z največjim veseljem in trudom ustanovil društvo, katerega predsednik je bil 8 let. Nato je njegovo funkcijo prevzel Aleš Dogša, ki je predsedoval en mandat, potem pa je nadaljeval s tradicijo Jožetov sin Boštjan Kosec, ki je uspešno vodil društvo še naslednjih osem let. Z letošnjim letom pa so člani izvolili novega predsednika Aleša Šiška iz Rinčetove grabe, ki je prav tako že dolgoletni aktivni član in je s svojimi idejami ponesel novo svežino v njihovo društvo in delovanje. Društvo vsako leto organizira v Svetinjah razne delavnice naravnega konjarstva, redno se udeležuje žegnanja na praznik sv. Štefana pri Miklavžu pri Ormožu, ki ima najdaljšo tradicijo žegnanja konj v naših krajih. Uspešno tudi organizirajo razne igre (viteške igre), v sklopu katerih sodelujejo z ostalimi konjeniškimi društvi. Kljub uspešnemu in dolgoletnemu delovanju pa si člani želijo novega podmladka in pridružitev novih članov v čim večjem številu.

V soboto na vikendu odprtih vrat so člani društva ponujali jahanje za otroke in druženje ob dobri domači ekološki hrani, za katero je poskrbel Boštjan Kosec, lastnik ekološke kmetije Kosec in odlični kapljici iz vinoteke Peps wine, katero nam je degustirala solastnica podjetja, Katja Jurkovič.

Tudi v nedeljo je bilo organizirano jahanje in vožnja s kočijami, vendar je na žalost odpadlo zaradi slabega vremena. Po sveti maši, je tamkajšnji župnik Jože Rajnar, opravil slovesen blagoslov konj, ki je letos potekalo v sklopu vikenda odprtih vrat. Blagoslova se je kljub slabšemu vremenu udeležilo več konjarjev s svojimi konji.

Po blagoslovu je potekalo še druženje ob prijetni besedi in pogostitvi. Obiskovalcem pa so konjarji predstavili njihove lepe živali in tako popestrili dogajanje na vinski cesti.

Nuša Novak



Več v Družabno