Kaj na Apaškem polju uživajo ob največjem krščanskem prazniku?

Pripravili so razstavo velikonočnih dobrot in ročnih del v Apačah

Prlekija-on.net, torek, 16. april 2019 ob 16:58
Razstava velikonočnih dobrot in ročnih del v Apačah

Razstava velikonočnih dobrot in ročnih del v Apačah

Podobno kot že vrsto let, so članice Društva kmečkih žena Apače, katerega vodi predsednica Ema Škrobar, tudi četos ob veliki noči pripravili razstavo velikonočnih dobrot in ročnih del. Šlo je za enodnevno razstavo, ki je na cvetno nedeljo potekala v prostorih kulturnega doma. Ker se je razstava odvijala v nedeljo, jo je obiskalo veliko ljudi, ki se udeležujejo nedeljskih maš. In tokrat so imeli kaj videti, saj je razstava bila zelo bogata, z več kot tristo eksponati. Poudarek razstave je bil na velikonočnih dobrotah, kakršne so ljudje, in jih še, uživali ob veliki noči. Tem dobrotam, belemu kruhu, črnega so dodali za živino, mesu, klobasam, pirhom, hrenu, potici in še čemu so rekli »žegen«, kajti večino tega so v posebnih košarah, v preteklosti na glavi, nosili k blagoslovu velikonočnih jedi, ali žegnu.

Te iz šibja pletene košare, ko so bile napolnjene z omenjenimi dobrotami, so pokrili s prtički, ki so jih izvezle pridne gospodinje ali dekleta. Del razstave pa je bil posvečen ročnim izdelkom, ki jih izdelujejo članice društva. To so bili številni izdelki iz kvačkanja, vezenja in pletenja pa še kaj.

Kot nam je povedala predsednica Ema Škrobar, je razstava nekak pregled dela pridnih članic društva, ki s svojimi kmečkimi dobrotami nastopajo na številnih občinskih prireditvah, predstavljajo pa se tudi n Kmetijsko-živilskem sejmu Agra v Gornji Radgoni.

Foto: Ludvik KrambergerKomentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Kultura in izobraževanje