Mineva 75 let od streljanja talcev v Cezanjevcih

Na OŠ Janka Ribiča Cezanjevci so se poklonili spominu na streljanje talcev pri Ribičevem mlinu

Prlekija-on.net, četrtek, 25. april 2019 ob 16:20
Poklon spominu na streljanje talcev pri Ribičevem mlinu

Poklon spominu na streljanje talcev pri Ribičevem mlinu

Osnovnošolci Janka Ribiča Cezanjevci so v tednu od 23. 4.-26. 4. 2019 obeležili spomin na streljanje talcev pri Ribičevem mlinu, od katerega mineva 75 let.

V poklon dogodku so pripravili projektni teden, katerega osrednji dogodek je bila spominska slovesnost ob grobu talcev. Slavnostna govornica je bila predsednica sveta zavoda osnovne šole, Manja Gospodarič. Z osebno družinsko pripovedjo, povezano s streljanem talcev, je ganila prisotne. Učenci šole so pripravili kratek kulturni program, na katerem sta se predstavili tudi nagrajenki natečaja »Spominska obeležja pripovedujejo«, Pia Čarna Vogrinec in Miša Makoter. Pevski zbor osnovne šole je prizorišče pod stoletnimi hrasti napolnil s pesmijo. Prisotne je nagovoril tudi Franc Slokan, predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB, predstavniki občine in ruski predstavniki so padlim borcem v čast položili venec.

24. 4. 1944 so nemški okupatorji, zaradi velikega odpora na tem območju in izgub pomembnih vojakov, iz zapora na Ptuju k Ribičevem mlinu pripeljali 25 talcev. Med njimi so bili tudi domačini. Njihovi grozljivi smrti so bili priča mogočni hrasti, ki jim po 75 letih še vedno nudijo zavetje na njihovem zadnjem domu.

Učenci so v tem tednu pripravili priložnostno razstavo z literarnimi in likovnimi prispevki o streljanju talcev, v petek so se odpravili tudi na pohod po stari kurirski poti proti gradu Branek.

Nataša Pušenjak
Foto: Jasna Lampreht.Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Kultura in izobraževanje