Marija in Janez se tudi pri 86. počutita odlično

Zakonca Ketiš iz Svetega Jurija ob Ščavnici obeležila biserno poroko

Prlekija-on.net, četrtek, 2. maj 2019 ob 08:02
Janez in Marija Ketiš, sta še vedno čila in dobre volje, foto: Ludvik Kramberger

Janez in Marija Ketiš, sta še vedno čila in dobre volje, foto: Ludvik Kramberger

Ker se življenjska doba Slovenk in Slovencev podaljšuje, je med nami kljub dejstvu, da se mnogi zakoni končajo hitro, še vedno veliko parov, ki dočakajo visoko skupno življenjsko dobo. In med njimi sta tudi Marija in Janez Ketiš iz Sv. Jurija ob Ščavnici, ki sta pred dnevi prejela spominsko litino za 60 let skupnega zakonskega življenja. Obeležila sta torej biserno poroko, ob tej priložnosti sta nam zaupala nekaj zanimivosti iz svojega življenja.

Oba sta rojena leta 1933, Marija v Okoslavcih, Janez pa v Sp. Kocijanu. Nekaj let po poroki, sta gospodarila na 5 ha veliki posesti, ki jo je podedovala Marija. Janez se je pri mojstru Janezu Kosiju na Kapeli, izučil za mizarja in je bi vseskozi zaposlen, v pokoj pa je šel iz Avtoradgone. 

Ker sta si želela svoj dom, sta se za sedem let zaposlila v Chichagu v ZDA. S prihranki sta si nato v središču Sv. Jurija kupila parcelo in zgrdila nov dom, v katerega sta se vselila na božič leta 1980, kjer tudi sedaj bivata. Srečna sta, da si je sin Branko doma ustvaril družino in dom, kjer živijo vsak po svoje, imajo pa skupno gospodinjstvo. V zakonu sta se jima rodila sin Branko in hčerka Marjeta, ki sta ju obdarila s štirimi vnuki in enim pravnukom. Oba sta vključena v DU Sv. Jurij ob Ščavnici. Janez je že od leta 1950 predan čebelarjenju, katerega je podedoval po svojem očetu. Včlanjen je v ČD Sv. Jurij ob Ščavnici, in je kot vesten čebelar prejel odlikovanje Antona Janše I. Stopnje.