Gledališče Park gostilo svečano prireditev, ki je obeležila začetek 6. tedna ljubiteljske kulture

V prihodnjih dneh, vse do nedelje, 26. maja, bo po vsem slovenskem kulturnem prostoru potekalo več kot 1000 kulturnih prireditev, ki kažejo na izjemno razvitost in priljubljenost ljubiteljske kulture pri nas

Prlekija-on.net, petek, 17. maj 2019 ob 11:00
Predsednik RS Borut Pahor je častni pokrovitelj letošnjega TLK

Predsednik RS Borut Pahor je častni pokrovitelj letošnjega TLK

Gledališče Park v Murski Soboti je v četrtek, 16. maja, gostilo svečano prireditev, ki je obeležila začetek 6. tedna ljubiteljske kulture. V prihodnjih dneh, vse do nedelje, 26. maja, bo po vsem slovenskem kulturnem prostoru potekalo več kot 1000 kulturnih prireditev, ki kažejo na izjemno razvitost in priljubljenost ljubiteljske kulture pri nas.

Ker je letošnji Teden ljubiteljske kulture (TLK) obarvan plesno, je bila v tem duhu zasnovana tudi predstava ob nacionalnem odprtju, v kateri so mlade plesalce na odru spremljali glasbeniki. Med vsemi se je smukal osrednji lik predstave, sprehajalec ptic, ki so ga ustvarjalci predstave našli v istoimenski pesniški zbirki mladega prekmurskega literata Denisa Škofiča.

Ogrevanje v plesni večer se je pričelo že popoldan, z Mladinskimi plesnimi vizijami, ki so v revialnem nastopu mladinskih plesnih skupin severovzhodne Slovenije pokazale, kako je ples množično sprejet med mladimi. Popoldan se je dogajanje nadaljevalo pred gledališko dvorano, tokrat pa so vajeti v roke vzela prekmurska društva, ki so s plesom in glasbo predstavila živahno mursko ljubiteljsko kulturo. Lokalni ljubiteljski ustvarjalci so s folklornimi nastopi predstavili koščke prekmurske tradicije, pridružili pa so se jim tudi godbeniki, ki so v družbi poskočnih mažoretk ogreli zbrano občinstvo in naključne mimoidoče. Dogodek so gostitelji odprtja TLK posvetili praznovanju 100. obletnice priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Popoldne je bilo tudi v znamenju gibajočih rdečih majic, tako je bila namreč oblečena stotnija mladih plesalcev, ki so s plesno intervencijo po ulicah na poti h Gledališču Park, opozarjali na prihajajoči teden, ki bo po vsej Sloveniji v znamenju ljubiteljske kulture.

Osrednja predstava se je pričela in končala plesno. Prvi, ki je zavzel oder Gledališča Park, je bil namreč koreograf in plesalec Matjaž Farič, letošnji ambasador TLK, ki pa se je tokrat namesto z gibom izrazil z besedami, s kratko poslanico o plesu, v kateri je med drugim poudaril, da ples ni namenjen le izbrancem: »Pleše lahko vsak človek. Pleše lahko "popolno" in "nepopolno" telo. V tem se skriva neposredna lepota in bistvo plesa. V iskrenosti in v resnici našega bivanja. V telesu, ki govori svoj jezik.«

V nadaljevanju so zbrano občinstvo, ljubitelje kulture in njene ustvarjalce nagovorili gostitelj dogodka, župan Mesne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek, direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti mag. Marko Repnik in predsednica Zveze kulturnih društev Mija Aleš kot organizatorja TLK, ter predsednik RS Borut Pahor, kot častni pokrovitelj letošnjega TLK.

Temu je sledil po prekmursko zasanjan večer, ki je v prepletu plesa, glasbe in poezije ustvaril imenitno odslikavo pokrajine ob Muri, zaznamovano z neskončnimi ravnicami, zrelim žitom, reko in štorkljami. Skozi plesno zgodbo je vodil sprehajalec ptic Filip Štepic, junak istoimenske pesniške zbirke mladega prekmurskega pesnika Denisa Škofiča, plesalci Plesne izbe Maribor, Centra plesa Maribor in KUD Baobab pa so z gibom pričarali neskončna žitna polja, valovanje brez v vetru, drdranje šivalnih strojev, ki bili vsled razvite tekstilne industrije desetletja simbol Prekmurja, in ženitveni ples štorkelj, ki se že od nekdaj vsako leto vračajo v prekmurske ravnice, vedno v ista gnezda.

Omnibus koreografij v režiji Minke Veselič Kološa in Nine Meško je spremljala živa glasba, ob zvokih saksofona Vaska Atanasovskega je vzvalovalo zrelo žito, udarci stroja so oživeli s tolkali Damirja Mazreka in gibom Dalande Diallo, ples štorkelj pa je pospremil predirni glas Urške Gajšt v prekmurski ljudski pesmi Gizdava.

Prekmurci so se znova izkazali za odlične gostitelje, večer v Gledališču Park pa je bil imeniten uvod v celotedensko kulturno dogajanje, ki je pred nami.



Več v Kultura in izobraževanje