Literarni večer Prgišče duše z Markom Kočarjem in Stankom Ilješem

Literarni večer sta ga ustvarila Marko Kočar s prebiranjem svojih pesmi in njegov sošolec iz osnovnošolskih klopi križevske osnovne šole Stanko Ilješ, ki ga je mojstrsko spremljal na harmoniki

Prlekija-on.net, sreda, 22. maj 2019 ob 17:02
Literarni večer Prgišče duše

Literarni večer Prgišče duše

V torek, 21. maja zvečer, je otvoritvi razstave slik Drugačna ustvarjalnost - Tinin svet v barvah, sledil literarni večer, ki sta ga ustvarila Marko Kočar s prebiranjem svojih pesmi in njegov sošolec iz osnovnošolskih klopi križevske osnovne šole Stanko Ilješ, ki ga je mojstrsko spremljal na harmoniki in z igranjem slovenskih pesmi in nekaterih uglasbenih Markovih pesmi ustvarjal vzdušje za globje doživljanje le-teh.

V dvorani ob župnijskem uradu je Marko ustvaril ambient s pridušeno svetlobo leščerbe, ki je ovijala obiskovalce in poslušalce. Z vmesnimi orisi nastanka nekaterih pesmi jih je popeljal skozi svoje življenje in spomine na svoje najdražje, na svoja prva ljubezenska občutenja, pokrajino ob Muri in na koncu nekaj šaljivih na račun zdravstvenih in drugih tegob v tretjem življenjskem obdobju, kot je to sam imenoval.

Marko je skozi kratko predstavitev svojega bogatega opusa dokazal, da je umetnik slovenske knjižne besede kot tudi prleške, in kako dobro dene duši slovenska upesnjena beseda. Po kratkem druženju, na katerem se je med drugimi zbralo kar nekaj Markovih in Stankovih sošolcev, so se vsi vrnili domov bogatejši v duši in srcu.