Tudi v Radencih spominsko obeležje

V Radencih, kjer je padla ena prvih žrtev osamosvojitvene vojne, je Policijsko veteransko društvo Sever za Pomurje, pododbor Gornja Radgona, pripravilo tradicionalni pohod po poteh bojev policije

Prlekija-on.net, torek, 4. junij 2019 ob 15:24
Pohod po poteh bojev policije v Radencih

Pohod po poteh bojev policije v Radencih

V okviru bližajoče se obletnice osamosvojitvene vojne in praznovanja Dneva državnosti, potekajo po državi različne aktivnosti veteranskih organizacij. In tako je tudi v Radencih, kjer je padla ena prvih žrtev osamosvojitvene vojne, Policijsko veteransko društvo (PVD) Sever za Pomurje, pododbor Gornja Radgona, pod vodstvom Ljudmile Kovačič, pripravilo tradicionalni pohod po poteh bojev policije. Večurno druženje kakšne stotnije nekdanjih miličnikov in policistov, njihovih bližnjih ter tudi še vedno aktivnih policistov in simpatizerjev osamosvojitvene vojne, se je pričelo že v jutranjih urah pred stavbo Doma starejših občanov - Dosor, kjer so se udeleženci zbrali in okrepčali z obilnim zajtrkom in kakšnim "šilcem".

Še pred pričetek kondicijsko nezahtevnega pohoda izpred stavbe Dosorja, je o dogajanju v Radencih konec junija 1991 spregovoril takratni namestnik komandirja Postaje milice Radenci, Vlado Kovačič, ki se je spomnil tudi dogodka, ko je bil med prihodom JLA v Gornjo Radgono ranjen domačin z Janževega Vrha Alojz Gaube, ki je nekaj dni zatem umrl v murskosoboški bolnišnici. Med drugim je podrobno razložil kako težko je bilo ranjenca spraviti na drugo stran reke Mure, do bolnice, Prisotne sta pozdravila tudi predsednik Območnega združenja Veteranov vojne za Sloveniji Gornja Radgona, Niko Brus, in podpredsednica Združenja borcev za vrednote NOB Gornja Radgona, Valerija Červič. Sam pohod po naselju Radenci s krajšimi postanki, je bil zelo prijeten, žal pa tudi z žalostnimi spomini, saj so najprej šli na kraj, kjer je bil v času osamosvojitvene vojne zadet Alojz Gaube, potem mimo mostov proti reki Muri in tetraedrov v spomin na osamosvojitveno vojno, do stavbe v kateri ima sedež Občina Radenci.

Tam so ob krajšem pozdravnem nagovoru radenskega župana Romana Leljaka, odprli razstavo muzeja slovenske policije »Vojna za samostojno Slovenijo 1991«. Nato so se pohodniki odpravili do stavbe, kjer je bil med osamosvojitveno vojno stacioniran Oddelek milice Radenci, zato so tam odkrili spominsko obeležje, ki bo trajno spominjal na osamosvojitveno vojno, saj omenjena že prenovljena stavba sedaj služi drugemu namenu. Sicer pa so, na obeh prireditvah, tako na sedežu radenske občine, kot na kraju odkritja spominskega obeležja, pripravili krajši kulturni program, v katerem je sodelovala Policijska godba ter učenci OŠ Kajetana Koviča Radenci. Po končani slovesnosti otvoritve spominskega obeležja so se pohodniki odpravili nazaj na izhodiščno mesto pohoda, v stavbo Dosorja, kjer je bilo poskrbljeno za hrano in pijačo, predvsem za prijetno druženje, obujanje spominov in klepet. Organizatorka celotnega dogodka, predsednica PVD Sever, pododbor PP Gornja Radgona, Ljudmila Kovačič nam je ob koncu povedala, da je bila zelo zadovoljna, tako z udeležbo, kot sploh z izvedbo prireditve, ki jim veliko pomeni pri ohranjanju spomina na dogodke izpred slabih treh desetletij.



Več v Kultura in izobraževanje