Po koloniji, še razstava ustvarjenih umetnin

Na 11. Dosorjevi likovni koloniji je ustvarjalo 12 likovnih umetnikov

Prlekija-on.net, petek, 14. junij 2019 ob 08:24
11. Dosorjeva likovna kolonija

11. Dosorjeva likovna kolonija

Dom starejših občanov Radenci Dosor, kjer veliko pozornost namenjajo različnim animacijam za stanovalce, postaja po malem tudi prava galerija. Gre namreč za dom, kjer sta kultura in umetnost zapisani z veliko začetnico in zato ne preseneča, da so v prostorih doma, bodisi v avli, knjižnici ali kje drugje, vedno vrstijo različni kulturni dogodki, kjer likovni umetnosti in razstavam pripada eno častnih mest. In tako je tudi trenutno, ko so v avli doma, po končani razstavi akademskega slikarja, pokojnega domačina iz Radencev Lojzeta Logarja, odprli razstavo likovnih del nastalih na 11. mednarodni likovni koloniji, ko je 12 likovnih umetnikov tri dni ustvarjalo v Dosorju in okolici.

Na letošnji 11. Dosorjevi mednarodni likovni koloniji so tri dni ustvarjali: Piero Conestabo, Vesna Davidovič, Draga Davitkov Erič, Bram d'Hont, Milan Erič, Aleksandra Farazin, Theresia Fauland-Nerat, Albina Kragelj, Slađana Matić Trstenjak, Jerca Šantej, Brane Širca in domačinka Tatjana Mijatović, ki je v Dosorju že vrsto let prostovoljka in je vsa leta, odkar so omenjeni dom odprli, vodja Dosorjeve likovne kolonije. Že pred pričetkom kolonije, ko so se zbrali v Radencih, so umetnikom na kratko bila predstavljena dela umetnika Lojzeta Logarja, katerega umetniška dela z naslovom Davidovi vrtovi so tudi predstavljali letošnji navdih za ustvarjanje. Po druženju so umetniki prejeli svoja platna in pričeli z ustvarjanjem, ki je ob nekaterih drugih aktivnostih in animacijah, potekalo tri dni.

Na omenjenem srečanju pred pričetkom kolonije je direktorica Dosorja, Mateja Hauser predstavila pomen vključevanja umetnosti v življenje starejših v Dosorju ter lokalno skupnost. Dejala je, da je družba lahko zdrava le, če je celovita in to je le delček odgovora na vprašanje, kot je dodala, zakaj likovna kolonija v domu starejših: »Starost še vedno potiskamo na obrobje, podobno je z umetnostjo, vsi se delajo, da je nihče ne rabi. Mi pa smo ponosni, da smo posebni tudi po tem, da postajamo dom-galerija in s tem dajemo možnost stanovalcem, da umetnost polno uživajo še naprej, obiskovalcem pa, da mogoče ob obisku našega doma izgubijo delček strahu, ki ga mogoče imajo pred starostjo.« 

Bila je to še ena uspešna kolonija, ki jo je mimogrede strokovno vodil ugledni likovni kritik iz Maribora, Mario Berdić, in zato ni videti razlogov, da se ne bi nadaljevala tudi prihodnje leto in še naprej. Sicer pa, ob otovoritvi razstave del, nastalih na letošnji koloniji, smo slišali, da bo tudi letos po eno od del vsakega udeleženca kolonije, enako kot vsako leto doslej, ostalo v Dosorju, ta pa je izdal tudi že 11. koledar, ki je gotovo unikat v Sloveniji, če ne širše. Zato ne preseneča izjava direktorice, da njihov dom postaja ena velika galerija... Seveda pa ne gre prezreti, da je hkrati z Dosorjevo likovno kolonijo, kjer so ustvarjali umetniki, potekala tudi likovna delavnica, katero sta za stanovalce Dosorja pripravili Dana Štrucelj iz Likovnega društva Gornja Radgona in Barbara Lukač iz Dosorja. Vsak dan je sodelovalo deset do dvanajst stanovalcev doma, ki so tudi ustvarili kar nekaj likovnih izdelkov, kar so nekateri počeli prvič, drugi pa..., mogoče jih bomo kdaj videli tudi na koloniji.



Več v Kultura in izobraževanje