Policija izdala nasvete, kako se zaščititi pred tatvinami v poletni turistični sezoni

Nasveti, kako zaščitimo svoje imetje, domovanje in kako ravnamo na plažah

Prlekija-on.net, petek, 21. junij 2019 ob 14:58
Poskrbite, da bo dopust prijeten

Poskrbite, da bo dopust prijeten

Kriminalisti in policisti PU Murska Sobota so v preteklem letu, v prvih poletnih mesecih beležili povečanje števila prijav tatvin koles. Da do tega ne bi prihajalo tudi letos vam svetujejo, da poskrbite za varnost svojih koles, ter jih vedno primerno zavarujete (zaklenete), jih shranjujete v kolesarnice in jih ne puščate nezavarovanih in izven vašega nadzora na odprtih dvoriščih in parkiriščih. V prilogi vam prav tako prilagamo obrazec, ki vsebuje osnovne podatke o vašem kolesu, tako da boste lahko, v primeru, da vam bo kolo ukradeno, policistom posredovali podatke, ki jim bo pripomoglo k iskanju vašega kolesa. Svetujejo vam, da serijske številke in kolo tudi fotografirate.

Prav tako se približujemo koncu šolskega leta ter času težko pričakovanih in zasluženih dopustov, pri čemer pa pred odhodom na dopust ne smemo pozabiti zavarovati svojega premoženja. Poskrbite za svoje premoženje ter:

  • Preverite ali so vsa vrata in okna dobro zaprta (tudi straniščno in garažno okno, vrata delavnice ...).
  • Ne pokažite, da ste odsotni. Ne puščajte vidnih sporočil (do kdaj vas ne bo doma, kam ste šli ...) in ne sporočil na telefonskem odzivniku (»Oprostite, ker nas ni doma. Smo na dopustu v Ankaranu in nas ne bo do ...Prosimo vas, da po pisku pustite sporočilo.«).
  • Ne puščajte ključev v poštnem nabiralniku, pod predpražnikom ali pod cvetličnim lončkom, saj so tako dostopni tudi vlomilcu.
  • Ne odstranjujte rož z okenskih polic in balkonov, ker to jasno kaže, da vas ni doma.
  • Ne zastrite oken s temnimi zavesami, polkni ali roletami.
  • Tehnični predmeti (TV, video, kamera, računalnik, HI-FI ...) naj se ne vidijo od zunaj.
  • Pospravite lestve, zaboje, smetnjake in druge predmete, ki so v bližini hiše, saj vlomilcu omogočajo lažji vstop v hišo.
  • Če odhajate na dopust, povejte sosedom, sorodnikom, prijateljem oziroma drugim osebam, ki jim zaupate, kje in koliko časa boste na počitnicah.
  • Prosite prijatelje, sosede ali druge, ki jim zaupate, da dnevno praznijo poštni nabiralnik in nadzirajo vaš dom.
  • Odpovejte časopise za čas dopusta.
  • Vrednejše predmete shranite na varno mesto.

Sobivanje v soseski, bloku ali ulici nam narekuje soodgovornost do sosedov, zato predlagajo:

  • Pogovorite se s sosedi o tem, kako si lahko medsebojno pomagate.
  • Obvestite sosede o svoji daljši odsotnosti.
  • Če ugotovite, da so pri sosedu vlomilci, ko ga ni doma, TAKOJ OBVESTITE POLICIJO.
  • Idealnega varovanja ni. Tudi če ste ukrenili vse navedeno, vam še vedno lahko vlomijo, zato zavarujte svoj dom pri zavarovalnici.

V primeru, ko pa pride do vloma, do prihoda policije ničesar ne premikajte in ne pospravljajte, da ne boste uničili koristnih sledi, ki bi lahko
pripomogle k odkritju storilca.

Svetujejo tudi, da ob nakupu novih orodij, pripomočkov, mobilnih naprav in drugih predmetov shranite serijsko oz. identifikacijsko številko, prav tako pa napravo oz. predmet fotografirate, saj bo policistom to v veliko pomoč pri iskanju ukradenih predmetov, kakor tudi pozneje pri njegovi prepoznavi.

Prav tako policisti odsvetujejo, da bi vrednejše predmete nosili na plažo ali v kopališča. Na plažah prihaja zelo pogosto do tatvin torb, denarnic, dokumentov, ključev, mobilnih telefonov, denarja ali kakih drugih predmetov. Med sproščenim poležavanjem in čofotanjem ob vodi namreč hitro pozabite, da ste pustili ležati torbo povsem brez nadzora.

Policisti vam ob tem želijo še prijetno in varno dopustovanje.

Obrazec



Več v Kultura in izobraževanje