V Trstu umrl 30-letni potapljač iz Ljutomera

Pokojni se je v ponedeljek samostojno potapljal na območju Pirana, po zaključenem potopu je pospravil opremo, nakar mu je postalo slabo

Prlekija-on.net, sreda, 3. julij 2019 ob 13:18
Pokojni se je v ponedeljek samostojno potapljal na območju Pirana

Pokojni se je v ponedeljek samostojno potapljal na območju Pirana

V Policijski upravi Koper, so v torek bili obveščeni, da je v tržaški bolnišnici Katinara umrl 30-letni državljan Slovenije, doma iz Ljutomera. Pokojni se je v ponedeljek samostojno potapljal na območju Pirana, po zaključenem potopu je pospravil opremo, nakar mu je postalo slabo. Z reševalnim vozilom je bil odpeljan v bolnišnico Izola, od tam pa zaradi suma dekompresijske bolezni v najbližjo dekompresijsko komoro, ki se nahaja v bolnišnici Katinara v Trstu, poroča PU Koper. Pri tem je šlo za izkušenega potapljača.

Dekompresijska bolezen je sicer posledica delne ali popolne blokade pretoka krvi na določenem mestu v telesu zaradi mehurčka dušika, ki nastane, ko je bila prekoračena topnost tega plina v telesu. Pri dvigu med potopom ali na koncu potopa gre zaradi znižanega okoliškega tlaka presežek dušika počasi iz tkiv v kri in naprej v pljuča, od koder ga izločimo z dihanjem. "Če se pri dvigu povzroči prevelika razlika (npr. se na površino dvignemo s preveč dušika v telesu) ali se dvignemo prehitro, tkiva ne zmorejo zadržati tako velikega presežka dušika in dušik se začne izločati v obliki mehurčkov. Če so ti mehurčki dovolj veliki, da v telesu naredijo škodljive in opazne posledice, temu pravimo dekompresijska bolezen" o tej bolezni navaja spletna stran norik-sub.

Bolnišnica Izola
Z reševalnim vozilom je bil odpeljan v bolnišnico Izola od tam pa v Trst