Darja Vudler – županja, ki poprime tudi za lopato

Županja ene izmed najmanjših občin v Sloveniji, Občine Sveti Andraž v Slovenskih goricah, kjer že drugi mandat s ponosom in zagnanostjo opravlja delo županje ter dokazuje, da lepota in bistre misli vsekakor gredo z roko v roki

Aleksandra Papež, nedelja, 7. julij 2019 ob 18:59
Darja Vudler

Darja Vudler

Darja Vudler je srčna in zmeraj nasmejana predstavnica nežnejšega spola iz ene izmed najmanjših občin v Sloveniji, Občine Sveti Andraž v Slovenskih goricah, bolje poznane kot Vitomarci, kjer že drugi mandat s ponosom in zagnanostjo opravlja delo županje ter dokazuje, da lepota in bistre misli vsekakor gredo z roko v roki.

Je ena izmed 10 % žensk na tem položaju. Kljub temu pa pri svojem delu ne čuti neenakopravnosti, saj se dobro razume s kolegi, najbolj pa jo veseli delo v pozitivno naravnani sredi. A vendar je pred časom v enem izmed intervjujev dejala, da se vse manj žensk odloči za delo v politiki, saj se jih veliko čuti preveč obremenjenih že doma, obenem pa ne želijo sebe ter svojih izpostavljati javnosti in morebitnim grenkim izkušnjam.

Poprime tudi za operativna dela, za metlo ali lopato 

Darja pa je ob županovanju predvsem s srcem središče svoje družine in urejenega doma, ki ji pomenita največ. Z dobro organizacijo se trudi vsakdan izpeljati po svojih najboljših močeh in najti čas za vse, pri tem pa ne na drugo mesto postaviti svojih in sebe ter najti čas tudi za druženja s prijatelji. Ob tem pa je potrebno poudariti, da redko manjka na katerem izmed dogodkov v svoji občini, z veseljem pa se udeleži tudi prireditev v sosednjih občinah. Prav nikoli pa ji ne zmanjka časa za pogovore z občani ter stiske rok. Morda ima Darjin dan vendarle več ur kot naš.

»Veliko bolje delujem 100 % zasedena. Več opravim v neki stalni "hektiki", kot pa takrat, ko imam časa na pretek, kar je seveda redko. Tudi preden sem postala županja, sem delovala enako. Rada svoje delo opravim dobro.« pove. Zagotovo marsikdo meni, da je delo županje zgolj posedanje v pisarni, sestankovanje, koordinacija in obiskovanje sprejemov. Darja poprime tudi za operativna dela, za metlo ali lopato pri urejanju cestnih odsekov, saj želi biti vključena v vse vidike strokovnih in operativnih plati delovanja svoje občine. »Sama si celo poskušam naložiti kakšno operativno delo preveč.« doda z nasmehom.

Poseben del njenega dela pa so srečanja županj v sklopu Kluba županj, ki je organizirano preko Skupnosti občin Slovenije. Županje se srečujejo v intervalu dveh mesecev, zmeraj v drugi občini, ki si jo obenem ogledajo ter preučijo njeno delovanje. »Gre za srečanja izobraževalne narave, največ pa štejejo izkušnje in znanje, ki si ga medsebojno in z odprtim srcem predajamo županje. Menim, da je to ena najbolj funkcionalnih oblik mreženja. Vsako od kolegic županj lahko kadarkoli pokličem po telefonu in vem, da mi bo z veseljem pomagala. Velja tudi obratno seveda.« Že drugi mandat županje ji je prinesel veliko novih znanstev, celo iskrenih prijateljev, predvsem pa znanj in izkušenj.

Zelo ponosna na društva in občino

Občina Sveti Andraž z okoli 1200 prebivalci (statistični podatki iz leta 2016) je idiličen kraj s sedmimi naselji, kjer sta harmonično povezani preteklost in sedanjost. Turistični potencial predstavljata turistični kmetiji Pri Kapeli in Pri Marti ter Vinotoč Druzovič. V sklopu Interreg projekta Detox so obnovili Hrgovo domačijo, kjer bodo z letošnjo sezono pričeli nuditi prenočišča na slami. Drugi Interregov projekt Escape pa je muzejska učilnica šolstva skozi čas, ki jo lahko obiščete ter se tako za hip vrnete v šolske klopi preteklosti. »Razvijamo tudi kolesarski in pohodniški turizem. Zelo sem ponosna na društva, ki so duša našega kraja in v sklopu katerih, so občani resnično aktivni ter skrbijo za različne vsakoletne tradicionalne dogodke.« s ponosom razloži. »Izjemno sem ponosna na našo občino ter srečna, da lahko živim v tako lepem okolju kot je naš kraj

Foto: osebni arhiv in arhiv občine



Več v Kultura in izobraževanje