Dan so namenili druženju ob poganjanju pedal koles

V sklopu dogodkov, ki so se vrstili ob praznovanju farnega zavetnika sv. Petra (29. junija) v župniji Gornja Radgona so zaokrožili kolesarji s »Prijateljskim rekreacijskim kolesarjenjem«

Prlekija-on.net, ponedeljek, 8. julij 2019 ob 15:17
Prijateljsko rekreacijsko kolesarjenje po Prlekiji

Prijateljsko rekreacijsko kolesarjenje po Prlekiji

Ob prazniku farnega zavetnika sv. Petra in Pavla, ki godujeta 29. junija, v župniji Gornja Radgona prirejajo med drugimi dogodki in aktivnostmi ob tem praznovanju tudi kolesarjenje, ki je že sedmo leto zapovrstjo sklepno dejanje vsega praznovanja. Letošnja kolesarska pot je bila speljana po hribih in ravnicah Prlekije, od Gornje Radgone preko Male Nedelje, Sv. Tomaža pri Ormožu, Savcev, Velike Nedelje, Ormoža, Sv Jurija ob Ščavnici in nazaj v Gornjo Radgono.

Tako so se na prvo soboto v juliju, že sedmo leto zapovrstjo, zbrali ob zgodnji 6. uri zjutraj pred Trstenjakovim domom v Gornji Radgoni prijatelji rekreacijskega kolesarjenja. Po blagoslovu za srečno in varno pot, ki ga je opravil radgonski župnik Franc Hozjan so se kolesarji podali na pot, ki je merila preko 100 km. Pot je vrle radgonske kolesarje vodila preko Sv. Jurija ob Ščavnici, Male Nedelje do Sv. Tomaža pri Ormožu, kjer so se ustavili in počastili spomin na grobu, kjer sta med drugimi duhovniki pokopana radgonska rojaka duhovnika Alojz Kovačič in Matija Zemljič, slednji je znan kot pisec besedila znane pesmi »Oj Triglav moj dom«, uglasbil pa jo je župnik Jakob Aljaž. Ustavili so se tudi v cerkvi pri Sv. Tomažu, kjer jih je sprejel tamkajšnji župnik Tomislav Roškarič, ki je opisal zgodovino cerkve in sedanje versko življenje in delovanje v župniji Sv. Tomaž. Njihovo kolesarjenje se je nadaljevalo do bližnjega kraja Savci, kjer stoji domačija duhovnika, dramatika, pisatelja, esejista in urednika Stanka Cajnkarja, tam jih je pričakala njegova nečakinja Radgončanka Jožica Zih. Ogledali so si tudi muzej, ki se nahaja v domačiji, ter ob tem prisluhnili spremni besedi nečakinje, ki je orisala življenje in delo pisatelja Cajnkarja. Njihova kolesarska pot, ki je bila kulturno obarvana se je nadaljevala do Velike Nedelje, kjer so se najprej ustavili na grobu, kjer je pokopan radgonski rojak, pisatelj, jezikoslovec, čebelar in vzhodnoštajerski prosvetitelj, avtorja pisave dajnčice, duhovnika Petra Dajnka, rojen v Črešnjevcih pri Gornji Radgoni. Nedaleč stran stoji veličasten kompleks reda Križnikov, grad, tam so ob strokovnem spremstvu prisluhnili in izvedeli kaj več o zgodovini in delovanju reda Križnikov, ogledali pa so si Etnološki muzej, ki je v gradu, ter bližnjo baročno cerkev, sv. Trojice.

Tokratni kolesarski dan je bil zagotovo pester, kulturno obarvan, poln informacij, predvsem pa lepih doživetij in spominov, ki so jih udeleženci kolesarjenja ponesli na svoje domove in jih delili s svojimi najdražjimi. Že za prihodnje leto vabijo nove prijatelje in ljubitelje kolesarjenja na nova kolesarska pota in doživetja.

Foto in tekst: Marjan Slavič



Več v Družabno