Dušan in Lidija najboljša do 60 let starosti

Devetnajstič so se pomerili v ročni košnji na Rajhovem travniku na Vanetini

Prlekija-on.net, petek, 12. julij 2019 ob 09:20
Ročna košnja na Vanetini

Ročna košnja na Vanetini

V današnjem nenehnem napredku tehnologije, ko nekdanja ročna opravila na kmetijah odhajajo v pozabo, so gotovo dobrodošle prireditve, ki jih pripravljajo različna društva s ciljem obujanja spomina na preteklost in tako ohranjanjanja kulturne dediščine. In med njimi je tudi Turistično društvo Cerkvenjak, ki ga že vrsto let vodi predsednik Alojz Zorko, saj vsako leto pripravljajo tekmovanje v košnji z ročno koso za ženske in moške. Gre za prireditev, ki je tudi letos kljub veliki vročini privabilo veliko obiskovalcev od blizu in daleč. Prireditev, ki vsako leto poteka v drugem kraju občine Cerkvenjak, je tokrat potekala na travniku kmetije Dragice in Jožeta Majer na Vanetini. Med udeleženci smo zasledili tudi župana občine Cerkvenjak, Marjana Žmavca in poslanca DZ Franca Breznika, kot gostje pa so prišli tudi predstavniki pobratenih društev Čebelarji iz Pesnice in KTD Proga 13 Ljubljana.

V ročni košnji se je tokrat pomerilo 14 moških, devet žensk in še sedem ekip-društev. Po končani košnji je bilo prikazano tudi grabljanje, postavljanje in trošenje plastov. Obiskovalce, tekmovalce in organizatorje je najprej pozdravil župan Marjan Žmavc, ki je med drugim povedal: »Vesel sem, da TD Cerkvenjak takó uspešno že 19-tič pripravlja prireditev pri kateri starejši obujajo spomine na težko kmečko opravilo v preteklosti, mlajšim pa prikaže kako je potekala košnja in spravilo sena ali otave v preteklosti. To je zadnja od letošnjih prireditev, ki so potekale v okviru praznovanja 20. občinskega praznika. Vsem, ki se trudite, da prireditev uspe čestitam in se že veselim prireditve v prihodnjem letu, ko boste pripravili jubilejno 20. košnjo na stari način z ročnimi kosami.« Poslanec Franc Breznik pa je dejal, da je vesel, ko organizatorji na tak način skrbijo za ohranjanje kmečkih običajev in opravil ob spravilu krme za živino. Posebno zato, ker je v teh krajih veliko travnikov, kjer s stroji ni mogoče kosti, kosci pa pokosijo še tako strmi breg. V preteklosti so se borili za vsako betvico živinske krme. Ljudje so se zavedali, da je za hrano bilo potrebno delati, saj sama kar tako ne pade na mizo, je še poudaril.

Čeprav je glavni namen prireditve prikazati, kako so kosili v preteklosti, ter druženje, so se udeleženci vseeno pomerili med seboj. Za potek tekmovanja so skrbeli sodniki, ob koncu razglasitve rezultatov pa sta župan Žmavc in predsednik TD Cerkvenjak Zorko, tekmovalcem podelila simbolična darila. V košnji med društvi, v parih sta bila prva Franc in Irena Fekonja (TD Klopotec, Zgornja Velka), 2. Stanko Vršič in Klavdija Rajšp (Strelsko društvo Cerkvenjak), 3. Franc Kocuvan in Monika Majer (Vinogradniško društvo Cerkvenjak) itd. Končni vrstni red, posamično, do 60 let: 1. Lidija Maurič (Vanetina), 2. Irena Fekonja (ŠD Porčič), 3. Dragica Majer (Vanetina) itd. nad 60 let: 1. Angela Brenholc (ŠTD Smolinci - Župetinci); moški do 60 let: 1. Dušan Fekonja (ŠD Porčič), 2. Mitja Majer (Vanetina), 3. Feliks Trojner (Osek) itd.; moški nad 60 let: 1. Franc Rajšp (TD Klopotec Zg. Velka), 2. Janez Fekonja (Vanetina), 3. Janko Pavrič (TD Klopotec Zg. Velka) itd. V grabljanju so se tekmovalke razvrstile: 1. Anica Čižič, 2. Jožica Breznik, 3. Darja Šalamun (vse ŠTD Smolinci - Župetinci) itd.

Prijetno in zanimivo prireditev so zaključili s prikazom strojev za košnjo in spravilo sena, ki jih je predstavilo podjetje Joco & Hojnik iz Maribora. Organizatorji so poskrbeli tudi za pogostitev z domačimi ocvirkovkami in drugimi mesnimi dobrotami z žara, ni pa manjkalo niti poslastice to je prleških gibanic. Zanimivo je, da so kosice in kosce ter grabljice, odžejali s »kuklo«, jabolčnikom, ki ga je iz jabolk iz starih jablan pridelal gospodar travnika, na katerem so kosili, Jože Majer.

Foto: Ludvik Kramberger



Več v Družabno