Pri Filipičevih v Precetincih odmeva vesela pesem klopotca

Ob postavitvi klopotca so posadili tudi spominsko drevo, darilo Vrtnarstva Kurbos iz Melov

Branko Košti, sobota, 17. avgust 2019 ob 12:37
Postavljanje klopotca pri Filipičevih v Precetincih

Postavljanje klopotca pri Filipičevih v Precetincih

Družina Filipičevih iz Precetincev je kar številna, saj jo sestavljajo: mama Marija, sin Stanislav z ženo Katico, vnuk Mitja z ženo Sandro in hčerko Kajo, vnukinja Jasmina z možem Tadejem in hčerko Julijo, zraven so še Stankov brat Borut in njegova družinica. Čeprav so mlajši člani družine razseljeni na območju Pomurja, mama Marija pa stanuje v DSO Ljutomer, se zelo radi zberejo v svoji novi domačiji s čudovito okolico na izjemni lokaciji v Precetincih.

Gospodar Stanko, upokojeni magister varnostnih ved in v svetu priznan zdravilec - bioenergetik in žena Katica, ki se je v gričevnato prleško vasico z okrog 150 prebivalci, priselila iz Goričkega, sta tudi vneta zagovornika ohranjanja tradicije podeželja in kulturne dediščine. In klopotec, predvsem njegova postavitev, je tradicija, ki jo pri Filipičevih že vrsto let ohranjajo in so nanjo nadvse ponosni.

Tako je bilo tudi ob letošnjem prazniku Marijinega vnebovzetja, znanem tudi po tem, da se po nekaterih slovenskih vinorodnih deželah postavlja klopotce, ki naj bi s svojim ropotom preganjali ptiče, nekateri verjamejo da tudi točo, hkrati pa naznanjajo jesen in bližajočo trgatev.

Ob prazniku so Filipičevi na svojo domačijo povabili pisano, a izbrano druščino iz različnih delov države, katero je že ob zgodnjem popoldanskem prihodu pričakal odličen bograč. In ko so se dobro okrepčali ter dobro zalili bograč, si je gruča gostov v prijetni družbi, po lepem vremenu ogledala dvig klopotca. Tam so pod drogom, ki je že postavljen, bili deli klopotca pripravljeni za dvig na mesto, od koder bo oznanjal bližajočo trgatev in prihajajočo jesen, predvsem pa odganjal kradljivce sladkih grozdnih jagod, ptiče. Klopotec je blagoslovil kar "domači kaplan", gospodar Stanislav Filipič, ki ga je, kot se za gospodarja spodobi, "montiral" na vrh droga. Ko se je oglasila čudovita pesem klopotca, je to bilo znamenje za začetek pravega veselega dela praznovanja, ki se je ob obilici odlične hrane, poleg domačih dobrot, tudi odojka z ražnja, različnih jedi z žara, ter hladne pijače in prijetni glasbi, nadaljevalo vse do večernih ur. Vmes so posadili drevo, katerega sta darovala lastnika Vrtnarstva Kurbos iz Melov. Le to bo še dolgo spominjalo na res lepo in veselo praznično druženje pri gostoljubni družini Filipičevih.



Več v Družabno