Med prleškimi vinogradi desetič stoji največji klopotec na svetu

Klopotec ima premer vetrnic 20,58 metra, cel pa tehta skoraj eno tono ter je vpisan v Guinnessovo knjigo rekordov, kot največji klopotec na svetu

Prlekija-on.net, nedelja, 18. avgust 2019 ob 13:21
Največji klopotec na svetu

Največji klopotec na svetu

V soboto, 17. avgusta, so v Hermancih, na meji med Ljutomerom in Ormožem, že desetič postavili največji klopotec na svetu, ki ga Stanko Habjanič iz Kajžarja s pomočjo gasilcev postavlja od leta 2010. V začetku leta 2016 je Stanko prejel certifikat in potrdilo, da je bil klopotec tudi uradno potrjen kot največji klopotec na svetu in vpisan v Guinnessovo knjigo rekordov.  V začetku septembra lani pa je v slovenščini izšla nova, že 65. izdaja Guinnessove knjige rekordov, v kateri je bil nato klopotec tudi vpisan. Klopotec ima premer vetrnic 20,58 metra, cel pa tehta skoraj eno tono.

Stanko, ki je klopotec izdelal, je po poklicu zidar, izdelava klopotcev pa je njegov hobi in je s tem nadaljeval družinsko tradicijo. Že njegov dedek je izdeloval klopotce večjega obsega, s še večjimi je nadaljeval njegov oče Janez, Stanko pa se je z največjim klopotcem vpisal v knjigo rekordov, za izdelavo katerega je porabil 2 meseca ali približno 300 ur trdega dela. Vsako leto ga tudi popravi in nekoliko izboljša, saj ga je že nekajkrat polomil tudi veter.

Od lani ob klopotcu raste še potomka več kot 400 let stare vinske trte, sorte modra kavčina oz. žametna črnina z Lenta v Mariboru, ki je najstarejša trta na svetu.



Več v Zanimivosti