Vsestranski likovniki

Srečanje udov Likovnega društva Gornja Radgona

Filip Matko, nedelja, 12. december 2010 ob 18:58
Vsestranski likovniki

Vsestranski likovniki

Ob koncu prve polovice zadnjega meseca v tem letu, 11. decembra zvečer, so se v prostorih pizzerije Panda v Gornji Radgoni na društvenem srečanju zbrali udje Likovnega društva Gornja Radgona. Prišlo jih je 17 in nad tolikšno udeležbo je bila presenečena celo predsednica Eva Žula, ki je običajno v času »svoje vladavine« na tovrstnih srečanjih videvala le do deset članic ali članov. Vendar pa so bili veliko bolj aktivni pri izvajanju ostalih društvenih aktivnosti.

Kot pravi Eva Žula, Likovno društvo Gornja Radgona deluje že deseto leto. Skozi vse leto organizirajo samostojne in skupne razstave članov društva ter gostujočih umetnikov. Takšnih razstav se vsako leto zvrsti okoli dvajset, na različnih lokacijah, v sami Občini Gornja Radgona in izven nje. Z razstavami sodelujejo tudi na medobčinski in mednarodni ravni (razstave tujih umetnikov in razstavljanje članov društva v tujini). Udeležujejo se raznih strokovnih izobraževanj, v kar prištevajo strokovne ekskurzije (galerije na Dunaju, v Benetkah, Budimpešti…).

Podrobno poročilo predsednice je zajelo 19 organiziranih razstav, med temi tudi mednarodni projekt (ob pomoči Zavoda Kultprotur Gornja Radgona), ko se je v Kulturnem domu Gornja Radgona s svojimi slikami predstavil avstrijski umetnik Helmut Habe, ob tem pa je svojo poezijo brala avstrijska pesnica Christine O. Ehlinger. Za predstavitev filma in knjige o delu Helmuta Hable je poskrbel Thomas Ploder. Organizirali so strokovni ekskurzijo v Italijo, z ogledom Beneškega festivala. Avgusta so izvedli 5. likovno kolonijo z naslovom Recikliranje razkošja, nastala dela s kolonije pa predstavili na razstavi meseca novembra. Dva člana (Eva Žula in Matej Gider)) sta prejela prvi nagradi na medobmočnem ustvarjalnem natečaju v Turnišču, v kategoriji Multimedijska dejavnost – fotografija in slikarstvo.

Uspešno se kot društvo predstavljajo tudi v tujini. Tako udje društva vsako leto sodelujejo na mednarodnem Ex tempore v Grožnjanu na Hrvaškem ter na Ex tempore v Halbereinu v Avstriji. Prav v Halbereinu je Urška Kozak prejela 2. nagrado, a Jasmina Urbanič 5. nagrado.

Sodelovali so pri organizaciji 4. mini likovne kolonije v Gornji Radgoni, se predstavili na sejmu nevladnih organizacij v Murski Soboti, organizirali enodnevno fotografsko delavnico, izpeljali likovne delavnice za otroke in mladino, ustvarjali in razstavljali na prireditvi Radgonska noč ter na mednarodnem glasbenem festivalu Popek. V likovnem društvu Gornja Radgona so namreč prepričani, da je ustvarjalnost in občutek za lepo ter pozitiven odnos do kulture potrebno ljudem privzgajati že od mladih nog ter jim s tem omogočiti boljše in kvalitetnejše življenje.

Se je pa na srečanju s pomembnejšo opombo oglasil Branko Borko, ki je vse opomnil, da Likovno društvo Gornja Radgona pravzaprav obstoji že 49 let, kajti sam je bil med ustanovitelji tega društva leta 1961. To je podkrepil s podatkom, da je od leta 1961 dalje sam sodeloval na 21 skupinskih razstavah ter pripravil tudi 35 samostojnih razstav. Zelo dobro pa se tudi spominja sodelovanja z likovniki in razstav v gornjeradgonskem pobratenem mestu Mladenovac v Srbiji iz časov nekdanje skupne države SFR Jugoslavije.


Več v Kultura in izobraževanje