Bogračfest: letos kuhalo 100 ekip, zmagali Dolgovaščani

Na tokratnem Bogračfestu je sodeloval tudi aktualni zmagovalec oddaje Masterchef, 20-letni Anže Kuplenik

Prlekija-on.net, sobota, 31. avgust 2019 ob 23:37
Zmagovalna ekipa KS Dolga vas

Zmagovalna ekipa KS Dolga vas

V Lendavi se je odvilo največje tekmovanje v kuhanju bograča v Sloveniji Bogračfest 2019, ki poteka pod okriljem Festivala Vinarium. Na tekmovališču v skupni dolžini 700 metrov se je letos pomerilo 100 ekip, ki so se potegovale za naziv mojstra bograča in najlepše urejeno tekmovališče. Najboljši bograč je po oceni komisije skuhala ekipa Dolgovaščanov, za najlepše urejeno tekmovališče pa so razglasili ekipo s sosednje Madžarske Héthatár Nemzetismereti Egyesület. Festival Vinarum, ki se letos odvija od 24. avgusta do 7. septembra, in ponuja številne kulturno-kulinarično obarvane dogodke, bo naslednjo soboto sklenila 40. Lendavska trgatev.

Ocenjevalna komisija je pod taktirko Jožefa Horvata za najboljši bograč ocenila tistega, ki so ga skuhali Dolgovaščani in tako postali mojstri bograča. Vodja ekipe Borut Bači je nad zmago bil presenečen, saj so v preteklih letih bili zmeraj pri vrhu, toda sedaj jim je le uspelo: »To je nekaj neverjetnega, ni delo enega samega ali dveh ali treh, ampak celotne ekipe oziroma celotne vasi

Drugo mesto je osvojil NK Čentiba, tretji so bili Pikado Team Netko. Komisija je skupno podelila šest zlatih priznanj. Prvouvrščena ekipa je bila nagrajena z adrenalinskim paketom Mura Adventure; druga je prejela bon za doživetje razpršenega Hotela Vinarium, tretja ekipa pa je tako kot najlepše urejeno tekmovališče prejela praktično nagrado.

Pred razglasitvijo mojstrov bograča je priznanje župana Občine Lendava za predanost in dolgoletno delo kot vodja Bogračfesta prejel Igor Kolenko. Vse od začetkov prireditve leta 2005 je Igor s sodelavci dosegel, da se je Bogračfest razvil v največjo kulinarično-turistično prireditev v Sloveniji in je zaslužen za Bogračfest v obliki, v kakršni poteka danes.

Župan Janez Magyar: Bogračfest je lepa promocija Lendave v Sloveniji in tujini

Za uvod v Bogračfest je medtem, ko so ekipe pridno krasile in pripravljale svoje tekmovališče, poskrbela jutranja godba. Ob 12. uri je župan Janez Magyar zagnal zgodovinsko gasilsko sireno in z njenim zvokom dal znak za pričetek tekmovanja. Ob tem je tekmovalnim ekipam zaželel dobrodošlico v svetovni prestolnici bograča in uspešno kuhanje.

Župan je ob tem povedal: »Bogračfest in Festival Vinarium sta vrhunska promocija za Lendavo po vsej Sloveniji in izven njenih meja, saj pridejo v Lendavo kuharske ekipe iz vse Slovenije ter iz sosednjih Hrvaške, Madžarske in Avstrije. To je zagotovilo, da se ime in sloves našega mesta ter regije poneseta po vsej naši državi in širše

Okoli 10.000 obiskovalcev prireditve

Letos celotna organizacija Festivala Vinarium poteka pod okriljem Zavoda za turizem in razvoj Lendava v sodelovanju s ključnimi organizacijami v občini Lendava. Direktor Romeo Varga je izpostavil, da gre za največji kulinarični dogodek v Sloveniji: »Po nekaj letih imamo spet 100 ekip, kar je velik dosežek, okoli 30 ekip ne prihaja iz Lendave oziroma širše okolice, ampak tudi iz širše Slovenije ter sosednjih držav. Ob tem pa je treba omeniti in se zahvaliti tudi vsem Lendavčanom, ki se s ponosom pomerijo v kuhanju bograča, saj brez njih te prireditve ne bi bilo

Po ocenah organizatorja je Bogračfest skozi ves dan skupaj z večernim delom pritegnil okrog deset tisoč obiskovalcev, ki so lahko občudovali kuharje pri delu na ulici ter se udeležili spremljevalnega programa. Pri razdeljevanju sestavin je bilo med 100 ekip razdeljenih skupno okoli 400 kilogramov mesa in prav toliko krompirja, 260 kg čebule ter 6 kg česna. Vsaka tekmovalna ekipa pa je poleg obveznih začimb in ostalih pripomočkov prejela še predpasnike Bogračfest in spominsko fotografijo.

Masterchef Anže Kuplenik: Na Bogračfestu sproščeno vzdušje

Na tokratnem Bogračfestu je sodeloval tudi aktualni zmagovalec oddaje Masterchef, 20-letni Anže Kuplenik, ki pravi, da je skrivnost dobrega bograča že sam začetek, torej pravilno prepražena čebula, ter mehko in lepo prepraženo sočno meso, ki mora biti še lepo začinjeno. O sodelovanju na prireditvi, ki je seveda tudi tekmovalnega značaja, pa je dejal: »Pritisk je zagotovo manjši kot na televiziji, najbolj zato prepriča izjemno sproščeno vzdušje, v katerem res uživam

Zadnja sobota v avgustu je poleg pristnega vzdušja ob kotlih ponudila tudi pestro celodnevno dogajanje s spremljevalnim programom za otroke s sladko ulico in animacijo v parku Roža, z otvoritvijo razstave o vojščaku Mihaelu Hadiku, glasbeno zabavo v starem mestnem jedru, kjer so svojo današnjo pot sklenili tudi harmonikarji Glasbene šole Bučar v številni zasedbi. Obiskovalci so uživali tudi v kulinaričnih dobrotah ter večernem koncertnem dogajanju, ki je svoj vrhunec doživelo z nastopom Tanje Žagar ter Luke Basija.

Letos že 40. izvedba Lendavske trgatve

Festival Vinarium bo v naslednjem tednu še v znamenju kulinarične ulice, koncertov, večeru lendavskega vina ter otvoritve razstave Christo & Jeanne-Claude, ki je še ena v nizu razstav likovnih velikanov na lendavskem gradu.

Sklepno dejanje letošnjega festivala bo v soboto, 7. septembra, Lendavska trgatev, ki prav letos praznuje že svojo 40. obletnico; gre za eno največjih etnoloških prireditev v Sloveniji, praznik vinogradnikov, ki postreže s tradicionalno povorko ter zabavno glasbenim programom pozno v noč. Letošnja Lendavska trgatev bo ponudila tudi animacijski program za otroke, mini likovno kolonijo, t. i. muzej na prostem, folklorni festival in sejem rokodelstva. Za večerni glasbeni nastop in zabavo pa bosta poskrbela Ansambel Avsenik in Poskočni muzikanti.

Foto: Mediaspeed



Več v Družabno