Moj tretji polet z balonom

Polet s toplozračnim balonom nad pokrajino, ki jo je tokrat pospremila jutranja meglica in od sonca oranžno-rumeni odtenki barv

Sara Vinkovič, četrtek, 5. september 2019 ob 19:181
Polet s toplozračnim balonom

Polet s toplozračnim balonom

Že zjutraj, ko sem se peljala proti letališču v Rakičanu, sem vedela, da bo čudovito jutro. Pri tleh se je zadrževala rahla meglica, proti nebu pa je bilo jasno.

Na pisti smo se skupaj z balonarskim klubom Lindi Team zbrali ob 5.30 uri in začeli s pripravo balona na polet. Polet z balonom ni samo polet. Dolžnost je, da pomagaš pri pripravi in tudi pospravljanju balona. Sama priprava je potekala približno pol ure in že smo bili pripravljeni na polet.

V nebo smo vzleteli pilot Igor Divjak, Zoja, ki je z balonom letela prvič in jaz s svojim fotoaparatom. Že kmalu, ko smo se "odlepili" od tal, smo na vzhodni strani zagledali čudovit sončni vzhod, na drugi strani pa so se v nebo dvigovali tekmovalni baloni, ki so imeli na sporedu zadnjo tekmo na Odprtem slovenskem državnem prvenstvu s toplozračnimi baloni.

Najbolj pa me vedno znova navduši naša pokrajina, ki jo je tokrat pospremila jutranja meglica in od sonca oranžno-rumeni odtenki barv. Polet je trajal nekaj več kot eno uro, leteli pa smo preko Rakičana, opazovali, kako se prebuja Murska Sobota in pogledali ali se že kdo kopa v Termah 3000. Kmalu smo se začeli spuščati, pilot je ocenil kraj za varen pristanek in tako smo pristali med njivami pri Mlajtincih, kjer sta nas že čakala ostala dva člana ekipe Lindi Team.

Skupaj smo pospravili balon, nato pa še je sledil prav poseben trenutek za Zojo, saj je bila krščena za prvi polet. Igor ji je obrazložil, kako se je balonarstvo začelo, ter katere so njene pravice in dolžnosti.

Z balonarskim krstom pridobiš balonarsko ime; moje je Baronesa Lipovska, saj sem na prvem poletu pristala v Lipovcih; vendar pa sem pozabila na nekaj pravil in sem skoraj plačala rundo, saj se v balonarskem svetu ne smemo vikati, ampak tikati.

In tako je minilo čudovito jutro v zraku in v družbi prijetnih ljudi. Hvala ekipi Lindi Team in organizatorjem prvenstva za priložnost, naslednje leto pa vabljeni na Svetovno prvenstvo, ki se bo tudi odvijalo na letališču v Rakičanu, kjer pričakujejo preko 120 tekmovalnih balonov in 40 komercialnih balonov.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.


Več v Kolumne in komentarji

Svetovni dan oživljanja na Grlavi

Minil je svetovni dan oživljanja!

četrtek, 27. oktober 2022 ob 13:05
Miha Deželak nam je prinesel nagrado

Miha Deželak nam je prinesel nagrado

nedelja, 1. avgust 2021 ob 08:47