Letos najtežja buča tehtala 200 kilogramov

V Mekotnjaku pri Stajnkovih je Turistično društvo Stara Cesta pripravilo tradicionalno, letos že 14. Bučarijo

Prlekija-on.net, ponedeljek, 9. september 2019 ob 18:05
Bučarija 2019

Bučarija 2019

Turistično društvo Stara Cesta, je ta konec tedna v Mekotnjaku pri Stajnkovih pripravilo tradicionalno, letos že 14. Bučarijo. V soboto so na njivi pobrali bučni pridelek, postavili bučne aranžmaje ter tehtali največje buče, v nedeljo pa je potekala še osrednja prireditev, kjer se je na prireditvenem prostoru zbrala množica ljudi od blizu in daleč. Ob tem so vse zbrane nagovorili predsednica TD Stara Cesta, Marija Gaube in podžupan Občine Ljutomer, Niko Miholič ter predstavnica društva Margareta iz Margečana iz sosednje Hrvaške, ki v svojem okolju prav tako skrbijo za ohranitev kulturne dediščine in so letos bili tretjič v Mekotnjaku.

Kot vsako leto so na travniku bili na ogled številni zanimivi bučni aranžmaji, v prostorih bara je bila na ogled zelo bogata kulinarična razstava bučnih specialitet, po prireditvenem prostoru pa je dišalo po sveže pečenih bučkah, bučni juhi, bučnem golažu, bučnih palačinkah ter drugih bučnih jedeh. V kulturnem programu so sodelovali učenci OŠ Janka Ribiča Cezanjevci in tamburaši, obiskovalci so lahko spremljali prikaz trebljenja buč ter na stojnicah degustirali različne bučne specialitete, najmlajši pa ustvarjali v ustvarjalnih delavnicah. Za glasbo je skrbel Zet Branko.

Tudi letos so razglasili rezultate natečaja za najtežjo bučo, na katerega se lahko prijavijo člani društva oz. krajani KS Stara Cesta. Pri podmladku je tretje mesto zasedla Teja (47 kg), drugo Matic (159 kg), prvo pa Aney za bučo težko 164 kg. Pri odraslih je tretje mesto zasedel Marjan Vrabelj (67 kg), drugo Ivan Gaube (181 kg), prvo pa Sonja Gregorinčič, ki je pridelala najtežjo bučo, težko kar 200 kg. Pri podmladku so prvi trije dobili medalje, člani denarno nagrado, vsi ostali pa tolažilne in praktične nagrade.

Bučni aranžmaji bodo na ogled še prihodnje dni.Več v Družabno